Ugostitelji u RS protiv zabrane pušenja u zatvorenom: S dimom odlaze i gosti

26.03.2022. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
zabrana pusenja

Nakon što se priča o zabrani pušenja u zatvorenim objektima zahuktala u FBiH, mogla bi oživjeti i u Republici Srpskoj, zbog čega posebno negoduju ugostitelji ističući da bi, uz sve probleme, protjerivanje duvanskog dima iz lokala stavilo ključ u bravu.

Nakon što se priča o zabrani pušenja u zatvorenim objektima zahuktala u FBiH, mogla bi oživjeti i u Republici Srpskoj, zbog čega posebno negoduju ugostitelji ističući da bi, uz sve probleme, protjerivanje duvanskog dima iz lokala stavilo ključ u bravu.

Dom naroda Parlamenta FBiH u četvrtak je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima. 

Prijedlog zakona je usvojen uz amandmane, tako da će morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje. 

Jednim od amandmana predviđeno je da će primjena zakona početi za godinu, a prema prijedlogu, svi na koje se zakon odnosi imaće rok od 24 mjeseca da se prilagode i stvore uslove za sprovođenje zakona i u tom periodu neće biti kažnjavanja. 

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumiranja duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. 

Navedeno je da će vlasnici ugostiteljskih objekata biti dužni da na vidnim mjestima istaknu natpis "zabranjeno pušenje", dok u objektu ne smiju biti postavljene pepeljare.

Ugostitelji u RS kažu da je ovih dana pojačana kontrola i da inspektori provjeravaju da li su odvojene prostorije za pušače.

"Nismo još dorasli Evropi i toj kulturi da pušači izađu ispred lokala i puše. Kod nas je to drugačije. Takav zakon bio bi samo još jedan udar na ugostitelje u RS koji su jedva preživjeli pandemiju virusa korona i suočavaju se sa nedostatkom radnika. Još nam fali samo taj zakon i da zatvorimo objekte", upozorio je član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS "Horeka" Zlatan Tatić.

S druge strane, zdravstveni sektor pozdravlja zabranu pušenja u zatvorenim objektima. 

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana u RS Darko Marković kaže da je ovaj zakon odličan.

"Nadam se da će takav zakon uskoro biti usvojen i kod nas,  jer obično sve funkcioniše po sistemu spojenih posuda. Taj zakon štiti ljudsko zdravlje i nije uperen ni protiv koga. Ugostitelji koji se najviše bune imaće više posla jer će u njihove objekte dolaziti i pušači i nepušači. Nigdje u svijetu poslije takvog zakona nisu zatvoreni restorani, pabovi niti kafići", rekao je Marković naglasivši da će ova priča sigurno vrlo brzo biti pokrenuta i u RS. 

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS podsjećaju da je nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje Vlada usvojila krajem 2017. godine, te da je kasnije povučen.

"Ostajemo posvećeni zagovaranju ograničavanja korišćenja duvanskih proizvoda koji su štetni za zdravlje stanovništva, što će sigurno u dogledno vrijeme biti i zakonski regulisano. Imajući u vidu prioritete koje je nametnula pandemija virusa korona, objektivne okolnosti i potrebu odgovora zdravstvenog sistema, izrada novog nacrta nije u kratkoročnim planovima", naveli su u resornom ministarstvu.

Podsjetili su da se Akcioni plan za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u RS zasniva na načelu zdravlja u svim politikama, multisektorskoj saradnji i opunomoćavanju pacijenta, promovisanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

"Za realizaciju većeg obima zdravstveno-promotivnih i preventivnih aktivnosti, u odgovoru na postojeće zdravstvene potrebe stanovništva potrebno je formirati nove organizacione jedinice u domovima zdravlja, transformisanjem postojećih higijensko-epidemioloških službi u multidisciplinarne centre za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, čime će se omogućiti kvalitetniji rad doktora porodične medicine na prevenciji pušenja i pomoći pacijentima prilikom odvikavanja", naveli su u ministarstvu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti