Poljoprivrednici ostali bez besplatnih sjemenskih paketa

04.04.2022. 07:38 / Izvor: Nezavisne novine
Poljoprivreda

Poljoprivredni proizvođači na teritoriji grada Banjaluka će i ove godine ostati bez besplatnih sjemenskih paketa.

Poljoprivredni proizvođači na teritoriji grada Banjaluka će i ove godine ostati bez besplatnih sjemenskih paketa, ali kako Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kaže za "Nezavisne", podsticaj će im biti obezbijeđen na drugi način

Naime, kako ističe Ilić, ove godine neće biti u prilici da dijele sjemenske pakete građanima, ali kako kaže, pružiće im pomoć kroz sufinansiranje njihovih nabavki.

"Pozivamo poljoprivredne proizvođače da nabave svoje sjemenske materijale, a mi ćemo kroz naše podsticaje koje planirano implementirati od maja, pokriti dio troškova koje imaju u proljećnoj sezoni sadnje", kazao je Ilić.

Dodao je da bi plan i program Centra trebalo da bude na dnevnom redu naredne redovne sjednice Skupštine grada.

Prema njegovim riječima, često apeluju da donošenje planskih dokumenata za institucije kao što je Centar za razvoj poljoprivrede i sela ne mogu čekati maj ili jun, kao što je ranije bio slučaj.

"Procedura je takva da Centar izradi plan i program rada, te ga kandiduje, nakon čega ide na razmatranje u Skupštini. Program se donosi na proljeće, kada je već prekasno jer su radovi uveliko u toku", kazao je Ilić. 

Istakao je da iz tog razloga sada nisu u prilici da sprovedu javnu nabavku sjemenskih paketa, kao što je bio slučaj prije dvije godine, nego, kako kaže, plan je da sačekaju da se usvoji njihov plan i program, kako bi građanima sufinansirali troškove koje su imali prilikom sjetve.

Podsjećamo da je Centar za razvoj poljoprivrede i sela 2020. godine pozvao sve građane koji imaju okućnice da se prijave za besplatne sjemenske pakete, kojih su te godine za područje Banjaluke imali 450.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti