Zasjedalo Općinsko vijeće Novi Grad: Nacrt odluke o visini komunalnih taksi na javnoj raspravi

30.04.2022. 08:30 / Izvor: Akta.ba
vijeće novi grad

Usvojen je i Nacrt odluke o visini komunalnih taksi Općine Novi Grad Sarajevo, koji se stavlja u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo u petak je usvojen Program 24. Tradicionalne manifestacije „Novogradski dani 2022“. Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, građani Novog Grada, Sarajeva, ali i gosti glavnog grada BiH tokom mjeseca juna imat će priliku uživati u bogatim kulturno - zabavnim i sportskim sadržajima namijenjenim široj publici, od najmlađih do najstarijih.

Manifestacija je planirana u trajanju od mjesec dana u periodu od 01.06. do 01.07.2022. godine, u okviru koje će se održati koncerti zabavne, narodne i duhovne muzike, pozorišne predstave, književne večeri, izložbe umjetničkih djela, brojni sadržaji za djecu, omladinu, ali i za stariju populaciju. Za realizaciju ove tradicionalne manifestacije u budžetu Općine Novi Grad Sarajevo za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 100.000 KM. Osim kulturno - zabavnog dijela programa, u sklopu Novogradskih dana obilježit će se i značajni datumi i ličnosti iz perioda odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992 -1995. godina. Jadan od najznačajnijih događaja u okviru manifestacije je obilježavanje 8. juna - Dana odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i 30. godišnjice bitke za brdo Žuč, koji će se obilježiti na lokalitetu Golog Brda, gdje će ove godine početi izgradnja spomenika "Krila slobode".

Usvojen godišnji izvještaj budžeta Općina za 2021. godinu

Vijeće je jednoglasno usvojilo godišnji izvještaj budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za prošlu godinu i informaciju o izvršenju budžeta za period 01.01. - 31.03. 2022. godine. Iako je prošla godina bila teška zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, Općina Novi Grad Sarajevo 2021. godinu završila je pozitivno. „Finansijski rezultat u godini pandemije je jako dobar, tome govore rezultati o izvršenju budžeta preko 93%, kada su u pitanju prihodi, a kad su u pitanju rashodi isto toliko smo izvršili i ugovorili projekata. Pokazali smo senzibilitet prema svim kategorijama društva u vrijeme pandemije, imali smo dva puta rebalans budžeta i sve smo to uspjeli realizirati da dođemo na dosta dobro izvršenje kad su u pitanju obaveze i priliv finansijskih sredstava. Imamo 93% izvršenih prihoda i 8,5 miliona konvertibilnih maraka od rente“, objasnio je Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije.

100.000 KM za pomoć održivom povratku

Usvojen je izvještaj o utrošku odobrenih sredstava za podršku održivom povratku raseljenih lica u 2021. godini u iznosu od 100.000 KM, kao i izvještaj o stanju poslovnih prostora i skloništa sa osvrtom na izvršenu naplatu zakupnina za izdate prostore i skloništa za 2021. godinu sa prijedlogom mjera.

Također je usvojena i Odluka o rasporedu sredstava za finansiranje projekata boračkih udruženja u 2022. godini u iznosu od 180.000 KM, kao i Odluka o rasporedu 130.000 KM sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata nevladinih i neprofitnih organizacija humanitarnog karaktera za 2022. godinu, Prijedlog Odluke o rasporedu sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata nevladinih i neprofitnih organizacija NVO za 2022. godinu u iznosu od 130.000 KM.

Vijeće je usvojilo Odluku o finansiranju projekata ckava i vjerskih zajednica u 2022. godini u iznosu od 100.000 KM, kao i Konačni izvještaj evidencije procjene štete od poplava 2021. godine (drugi dio - pravna lica). Nakon usvajanja od strane Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo izvještaj će biti dostavljen i Federalnom ministarstvu za statistiku i Kantonalnoj komisiji za procjenu štete. 

Na dnevnom redu sjednice OV bila je i informacija o stanju protivpožarne zaštite na području općine Novi Grad Sarajevo, sa prijedlogom mjera i aktivnosti u ljetnom periodu. Donesena je i Odluku o imenovanju predsjednika i četiri člana Skupštine JP „Lokom“ d.o.o. Sarajevo.

Usvojen je i Nacrt odluke o visini komunalnih taksi Općine Novi Grad Sarajevo, koji se stavlja u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Subjekti javne rasprave su klubovi općinskih vijećnika i samostalni vijećnici, Komisija za budžet, općinske službe, mjesne zajednice, pravna lica, te drugi zainteresirani subjekti i građani.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti