Dualno organizovano obrazovanje kroz usku saradnju škola i poslovnih subjekata

07.05.2022. 13:41 / Izvor: Akta.ba
giz

Uspješno započela serija zajedničkih radionica za poslovne subjekte i srednje stručne i tehničke škole na temu saradnje ova dva mjesta učenja.

Pretpostavka uspješnog dualno organiziranog stručnog obrazovanja je da dva uključena mjesta učenja – srednja stručna ili tehnička škola i poslovni subjekat – imaju dobru partnersku saradnju.

Saradnja i koordinacija između ova dva mjesta učenja u smislu povezivanja teorije i prakse potiče razvijanje kompetencije praktičnog stručnog djelovanja kod učenika i osigurava visok kvalitet dualno organiziranog stručnog obrazovanja.

Veliki utjecaj na uspješnu saradnju ima partnersko i uvažavajuće ophođenje dva partnera u sklopu saradnje mjesta učenja.

Privredna komora Kantona Sarajevo organizovala je serije radionica sa ciljem povećanja kvaliteta i atraktivnosti dualno organiziranog stručnog obrazovanja kroz unapređenje saradnje dva mjesta učenja, poslovnog subjekta i srednje stručne ili tehničke škole.

Lejla Halkić, direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove Privredne komore Kantona Sarajevo, u svom uvodnom obraćanju je istakla koliko je za uspješno dualno organizirano stručno obrazovanje - obzirom na sve veće tehničke i digitalne promjene svijeta rada - važna jača saradnja između različitih mjesta učenja kao i povezivanje školskog znanja s praktičnim iskustvom sa tržišta rada.

U radionici, koju je održao univerzitetski suradnik, mr. Markus Müllner iz Instituta za istraživanja o kvalifikacijama i obuci u austrijskoj privredi (ibw) iz Austrije, učestvovalo je 36 polaznika i polaznica iz 13 poslovnih subjekata i 8 srednjih stručnih i tehničkih škola iz Kantona Sarajevo.

Fokus radionice je bio na razmjeni međusobnih očekivanja dva partnera u sklopu saradnje mjesta učenja, srednje stručne ili tehničke škole i poslovnog subjekta, kao i na različitim stručnim temama kao što su motivirajuće nastavne metode za realizaciju praktične nastave kod poslovnog subjekta i obavljanje razgovora u svrhu davanja povratnih informacija i vrednovanja postignuća učenika i učenica koji*e pripadaju tzv. generaciji Z i obavljaju učenje kroz rad kod poslovnog subjekta.

Već tokom realizacije ove radionice ponovo je postao jasan centralni značaj uske partnerske saradnje srednje stručne ili tehničke škole i poslovnog subjekta u sklopu dualno organiziranog stručnog obrazovanja, jer ona predstavlja ključ za uspješno provođenje stručnog obrazovanja i obuke.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke sa projektnim partnerima.

Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u BiH mladićima i djevojkama nudi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan kadar na tržištu rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti