Unaprjeđenje vaspitno-obrazovnih praksi u kontekstu socijalne inkluzije

03.06.2022. 11:00 / Izvor: Akta.ba
GIZ

Kontinuirano stručno usavršavanje nastavnog kadra neophodan je uslov za podizanje svijesti o značaju (socijalne) inkluzije u obrazovnom procesu.

Kontinuirano stručno usavršavanje nastavnog kadra neophodan je uslov za podizanje svijesti o značaju (socijalne) inkluzije u obrazovnom procesu, ali i unaprjeđenje vaspitno-obrazovnih praksi koje omogućavaju ravnopravno učešće i učenje svim učenicima i učenicama.

Krajem maja 2022. godine održani su finalni moduli u sklopu treninga iz socijalne inkluzije za 20 nastavnika i nastavnica srednjih stručnih škola iz Zenice, Tešnja, Goražda i Sarajeva. Treningu su prisustvovali predstavnici i predstavnice Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Učesnici i učesnice su u završnoj fazi treninga stekli znanja i praktične vještine iz izrade individualnih odgojno-obrazovnih programa, intenziviranja saradnje s roditeljima (posebno s roditeljima djece s teškoćama u razvoju) i iz unaprjeđenja međusektorske saradnje kroz primjere dobre prakse. Pomenuti sadržaji predstavljaju nastavak stručnog usavršavanja nastavnika i nastavnica srednjih stručnih škola.

Cilj ovog ciklusa treninga bio je osnažiti nastavnike i nastavnice u procesu realizacije pedagoške opservacije, pisanja individualnih odgojno-obrazovnih programa, te kreiranja mreže Ja mogu. Naredni korak koji je direktni rezultat obuka i potreba učesnika i učesnica treninga jeste izrada priručnika za socijalnu inkluziju u kontekstu srednjeg stručnog obrazovanja. Objavljivanje i promocija priručnika je planirana za jesen 2022. godine.

Treninzi iz oblasti socijalne inkluzije realizovani su u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke. Projekat podržava partnerske škole kako bi pružale i implementirale dualno organizovano stručno obrazovanje u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada. Projekat zajedno sa partnerima zalaže za poboljšanje srednjeg stručnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini koje će mladićima i djevojkama ponuditi znanje i vještine za budućnost, a poslodavcima kvalitetan i konkurentan kadar na tržištu rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti