Gas u RS poskupio za 16 posto

15.07.2022. 15:02 / Izvor: Nezavisne novine
gas

Gas u Republici Srpskoj od 1. jula, pa do kraja septembra biće skuplji za 16 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine.

Gas u Republici Srpskoj od 1. jula, pa do kraja septembra biće skuplji za 16 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine.

Ovu informaciju "Nezavisnim novinama" potvrdio je Ljubo Glamočić, direktor preduzeća "Gas-Res" koji je rekao da je rast cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu prouzrokovao da dođe do korekcije cijene.

"Cijena će biti korigovana od 1.7. znači za treći kvartal će se usaglasiti cijena sa cijenom derivata nafte na svjetskom tržištu i očekujemo da će neko povećanje za Republiku Srpsku iznositi oko 16 posto", kazao je Glamočić.

On je podsjetio da je ugovorom koji Republika Srpska ima sa "Gasprom Exportom" definisano da se cijena gasa utvrđuje tromjesečno.

"Treba razlikovati da mi imamo cijenu koja se utvrđuje po naftnoj formuli prema ugovoru, a ovo što se dešava na svjetskoj berzi danas je cijena 2.000 dolara za hiljadu kubnih metara", istakao je Glamočić.

On dodaje da ovoj cijeni gasa doprinosi i jačanje dolara, što se kako kaže, reflektuje na sve.

Na pitanje da li će zbog novonastale situacije biti subvencija za potrošače ili će potrošači plaćati trzišnu cijenu gasa, Glamočić je kazao da na to pitanje u ovom trenutku ne može odgovoriti.

"Ne znam. Mi smo veletrgovci, a subvencije za domaćinstva i potrošače su na nivou komunalnih preduzeća, vlada, lokalnih zajednica itd", poručio je Glamočić. 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti