Da li će i kada doći do povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj?

08.08.2022. 11:46 / Izvor: BHRT
Plata

Socijalni partneri ne mogu da postignu dogovor oko utvrđivanja najniže plate u Republici Srpskoj.

Socijalni partneri ne mogu da postignu dogovor oko utvrđivanja najniže plate u Republici Srpskoj. Poslovna zajednica danima negoduje zbog namjere Vlade Republike Srpske da izađe u susret sindikatu i poveća minimalnu platu. Tvrde da ne postoji ekonomska opravdanost. Sindikat upozorava na veliko bogaćenje pojedinaca na uštrb radničkih plata.

Plate radnika su niske. Nedovoljne za osnovne životne troškove. Potrošačka korpa iznosi 2.640 KM. Najniža plata 650 maraka. To su argumenti Saveza sindikata RS za povećanje minimalne plate.

"Statistika vrlo jasno kaže da preko 167 hiljada radnika radi za platu ispod hiljadu KM. Tu nam je urgentna tačka. Tu imamo problem", kazala je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Poslodavci kategorični – nismo protiv povećanja minimalne plate ali tražimo olakšice. Predlažu nižu stopu poreza na minimalnu platu.

"Тo treba raditi na način da se te plate ne oporezuju kao sve ostaleplate. Možemo koristiti iskustva Crne Gore i Hrvatske koji su smanjili za duplo smanjili oporezivanje rada za najnižu platu", smatra Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

2016. godine minimalna plata iznosila je 370 maraka. Danas je 75 odsto viša i iznosi 650 maraka. Prosječna plata rasla je za 31 odsto i sa 836 KM iznosi 1.097 KM. Nova povećanja plata privreda Republike Srpske ne bi izdržala bez negativnih efekata.

"To sigurno privreda RS u ovom trenutku, na ovom tehnološkom nivou razvoja, ne može da iznese. Ako bi ušli u neko dodatno povećanej najniže plate sigurno da većina privrednih sruštava to ne bi mogla da izdrži", istakao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Potrebno je tražiti rješenja u smanjenu opterećenja, a ne u povećanju minimalne plate smatra. Novi pritisak na privredu pojačao bi aktivnosti u neformalnoj ekonomiji.

"Ekonomska matematika će pokazati da ako bismo smanjili opterećenje na neto isplaćenu platu na 50 odsto, to bi sigurno eliminisao značajan dio novca koji nije preko računa", naglasio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Vlada RS ima mogućnost da utvrdi iznos minimalne plate ukoliko socijalni partneri ne postignu dogovor. Iz više izvora je potvrđeno da nije vjerovatno da sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta RS bude održana u avgustu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti