Budućnost je sada, a roboti su sadašnjost

12.08.2022. 09:36 / Izvor: Akta.ba
digitalizacija

Izazov i prilika. Mislim da su to ključne riječi kojima možemo opisati proces digitalne transformacije neke kompanije. Izazov i prilika, kako za radnike tako i za menadžere.

Izazov i prilika. Mislim da su to ključne riječi kojima možemo opisati proces digitalne transformacije neke kompanije. Izazov i prilika, kako za radnike tako i za menadžere.

U okviru priprema za predstojeću Konferenciju o digitalizaciji industrije –Targer Con 4.0, redakcija PIT portala vam donosi intervju sa govornicima i panelistima na konferenciji.

Priča o digitalizaciji i Četvrtoj industrijskoj revoluciji, novim tehnologijama i njihovom uticaju na sve segmente života se polahko zahuktava i u Bosni i Hercegovini. O ovim procesima ali i o drugim aktuelnim temama  razgovarali smo sa Semirom Hrvićem, voditeljem IT odijela u AS Holding grupaciji.

Ko je Semir Hrvić i kako gledate na Vašu ulogu u uvođenju procesa digitalizacije u AS Holdingu, kao najveće grupacije, ali i na digitalizaciju kompletne industrije u BiH? Može li AS Holding biti vodič i primjer manjim kompanijama?

Trentuno radim na poziciji direktora IT direkcije kompanije AS Holding doo, jedne od najvećih grupacija kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Posjedujem preko 7 godina radnog iskustva na specijalističkim i/ili rukovodećim pozicijama u području informacionih tehnologija. Vodio sam veliki broj IT projekata, revizija IT sistema, te procese upravljanja IT servisima u korporativnom okruženju. Posjedujem praktična iskustva u implementaciji različih SW rješenja I sistema u vodećim kompanijama prehrambene industrije u BiH.

Uloga IT direkcije u našoj kompaniji je višestruka. Pored klasičnih IT poslova, mogu slobodno reći da je IT direkcija pokretač I nosioc procesa digitalne transformacije naše kompanije. AS Holding dugi niz godina prati svjetske IT trendove I nastoji ih primjeniti I implementirati kao najbolje prakse u svoje članice AS doo, Vispak dd, Klas dd, Solana dd, Oaza doo, Zim dd. Tako smo prva kompanija iz realnog sektora koja je sve svoje poslovanje prebacila na Cloud platforme još prije 8 godina. I tada, a I sada imamo jasnu viziju I ulogu ITa u našoj kompaniji, a više nego ikada smo svjesni izazova I prilika koje nam donosi automatizacija I digitalizacija, I svakodnevno ih nastojimo iskoristiti.

Kao jedan od najvećih poslovnih sistema u Bosni i Hercegovini AS Holding zapošljava oko 3.000 radnika, no za njih u svim segmentima sistema radi još deset puta toliko ljudi u okviru malih i srednjih dobavljača. AS Holding može, treba  i jeste primjer i vodič manjim kompanijama kako da svoje klasične poslovne modele prilagodne savremenim izazovima I tehnologijama.

Da li smo mi u BiH završili sa Trećom industrijskom revolucijom, u kojoj smo fazi sa Četvrtom i koliko znamo o, tek nadolazećoj, Petoj industrijskoj revoluciji?

Prema nekim istraživanjima koja smo radili zajedno sa značajnim akademskim zajednicama u Bosni I Hercegovini, naša država tek je u fazi industrijske revolucije 2.1. Dakle, pričamo o razvoju industrije u periodu od 1920-1960 godine. Trebat će sigurno dodatna snaga I energija da naša zemlja uhvati priključak za razvijenim svjeskim ekonomijama I industrijama. Mi u Holdignu kontinuirano radimo i trudimo se da pratimo svjetske trendove, I mogu slobodno reći da polako ali sigurno kucamo na vrata industrijske revolucije 4.0.

Teme o digitalizaciji  u zadnje vrijeme često zauzimaju javni prostor, ali da li se na isti način o ovim temama razgovaza direktnou proizvodnim pogonima kompanija u BiH? Koje je vaše iskustvo?

Rekao bih da se razgovara, ali da još uvijek digitalizacija ‘ne živi’ u svim našim kompanijama. Ova I slične konferencije su svakako prilika za razmjenu iskustava, da se o ovim temama obziljnije I više razgovara, te da se poduzmu I neke konkretne akcije.   

Kako zaposlenici proizvodnih kompanija, od radnika do menadžera, gledaju na digitalizaciju? Možda nije vaš fokus, ali šta mislite kako pripremiti radnike za ovaj proces?

Izazov i prilika. Mislim da su to ključne riječi kojima možemo opisati proces digitalne transformacije neke kompanije. Izazov i prilika, kako za radnike tako i za menadžere. Bosna i Hercegovina je još uvijek država u tranziciji sa organizacijskim klimama i kulturama iz nekih drugih prošlih vremena i sistema, i zaista nije lako digitalizirati i automatizirati procese u našim kompanijama. Ključno je educirati uposlenike i uvjeriti ih da digitalizacija i automatizacija prije svega pomažnju njima samim u obavljanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, i da je trebamo posmatrati kao priliku i šansu da povećamo konkuretnost na tržištu, kako sebe tako i same kompanije. Podjednako tako, i menadžeri moraju biti svjesni šta digitalizacija i automatizacija donosi u kompaniju, te pripremiti i sebe i kompaniju za transformaciju.

Koja su pozitivna iskustva, možete li navesti primjere gdje je digitalna transformacija zaposlenicima olakašala rad i poboljšala procese rada?

Mi u AS Holdingu svakodnevno radimo na digitalizaciji i automatizaciji svih naših poslovnih procesa, I je digitalna transformacija sastavni dio naše strategije i korporativne kulture. Primjera je mnogo, za ovu priliku izdvojit ćemo samo neke. Danas je AS Holding kompanija koja je sve svoje poslovanje prebacila na Cloud platforme, implementirala jedinstven eRP system, u potpunosti digitalizirala svoju dokumentaciju, automatizirala system izvještavanja i upravljanja zalihama, te uveli sistemko planiranje I budžetiranje svih naših poslovnih aktivnosti. To nam je svakako omogućilo brži rast, razvoj I ekspanziju naših brandova poput Zlatne Džezve, Oaze, Zlatnog pudera, Topsa i dr. Pored operativnih troškova koje smo minimalizirali, ključna prednost digitalizacije je svakako mobilnost I dostupnost sa bilo kojeg uređaja I bilo gdje na svijetu za sve naše uposlenike. S druge strane, menadžeri na svim nivoima mogu da na jedan brz I efikasan način donose odluke I upravljaju svim našim kompanijama i brendovima.

Da zaključimo, smatrate li da ima mjesta strahu da će, u budućnosti, ljude potpuno zamijeniti roboti?

Nema potrebe za bilo kakvim strahom. Ako posmatramo stvari sa ove vremenske distance, prije 30 godina nismo mogli niti zamisliti koliko će tehnologija biti prisutna svugdje oko nas. Vjerujem da će nam tehnologija i automatizacija i u budućnosti povećati i podići kvalitet života na jedan novi, veći i bolji nivo, te da nas narednih 30 godina čekaju neki novi izazovi I prilike koje trebamo prihvatiti I iskoristiti. Mi se samo trebamo prilagoditi vremenu u kojem živimo, izaći iz svojih zona komfora, I iskoristiti sve blagodati koje nam savremene tehnologije pružaju. Budućnost je sada, a roboti su sadašnjost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti