Probni popis poljoprivrede od 15. do 30. oktobra

10.10.2022. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Popis poljoprivreda

Probni (pilot) popis polјoprivrede realizovaće se na teritoriji Republike Srpske u periodu od 15. do 30. oktobra ove godine.

Probni (pilot) popis polјoprivrede realizovaće se na teritoriji Republike Srpske u periodu od 15. do 30. oktobra ove godine. 

U isto vrijeme probni popis će se provesti i na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Osnovni razlog provođenja probnog popisa jeste testiranje klјučnih elemenata punog popisa polјoprivrede za koji je planirano da se provede u zadnjem tromjesečju 2023. godine.

Popis polјoprivrede, pored popisa stanovništva, predstavlјa jedno od najsloženijih i najznačajnijih statističkih istraživanja u ukupnom statističkom sistemu, a imajući u vidu da je zadnji popis polјoprivrede na teritoriji Bosne i Hercegovine proveden 1960. godine, nije potrebno posebno naglašavati značaj podataka koji će se prikupiti.

Popisom će se obezbijediti podaci o veličini polјoprivrednih gazdinstava, o zemlјišnom fondu i kategorijama korišćenja polјoprivrednog zemlјišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korišćenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, polјoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi.

Dobijeni podaci omogućiće uvid u stanje polјoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom kao i na nivou cijele Republike Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, a sve u cilјu dalјeg razvoja polјoprivrede.

Probni popis će se realizovati na reprezentativnom slučajno odabranom uzorku porodičnih polјoprivrednih domaćinstava u 78 popisnih krugova, koji pokrivaju 75 naselјenih mjesta na teritoriji 31 opštine. Biće popisano nešto malo manje od 4 100 domaćinstava.

Popisivanje će vršiti posebno obučeni popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju. Popisivači će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku.

Rezultati probnog popisa neće biti publikovani već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

Apelujemo na porodična polјoprivredna domaćinstva da prime popisivača i daju odgovore na postavlјena pitanja.

Svi podaci koji se prikupe povjerlјivi su i koristiće se isklјučivo u statističke svrhe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti