Gebrüder Weiss teži ka klimatskoj neutralnosti do 2030. godine

14.11.2022. 15:45 / Izvor: Akta.ba
Gebrüder Weiss

Foto: Gebrüder Weiss / Sams

Logističar sebi postavlja ambiciozne ciljeve. Deset miliona eura planiranih investicija za alternativne pogone. Dostavljen izveštaj o održivosti.

Kao moderan provajder logističkih usluga, Gebrüder Weiss je sa svojom strategijom održivosti GWcares postavio sebi za cilj da postepeno smanji CO2 otisak kompanije na nulu, svi logistički objekti u vlasništvu kompanije do 2030. trebaju biti klimatski neutralni. Na ovaj način kompanija iskazuje svoju odgovornost i daje svoj doprinos globalnim klimatskim ciljevima.

S tim razlogom, Gebrüder Weiss pažljivo prati emisije CO₂ na svih 180 lokacija. Trenutnu visinu CO₂ emisije i potrošnju energije na lokacijama kompanija je brojčano iskazala u svom aktuelnom izvještaju o održivosti. Ove emisije će se postepeno smanjivati – za deset procenata godišnje.  

Izvještaj o održivosti također razlaže važne mjere na putu do klimatske neutralnosti: savremeni logistički sistemi, na primjer, koji iskorištavaju sve mogućnosti uštede energije i nastavljaju smanjivati zavisnost od ograničenih resursa. Važnu ulogu u tome ima ugradnja fotonaponskih sistema (FP) na krovovima logističkih terminala. Gebrüder Weiss već ima 18 takvih sistema. Zajedno proizvedu više od 4.600 megavat sati električne energije godišnje i trenutno pokrivaju 18 procenata potrošnje električne energije koncerna. Kroz dalje širenje FP sistema taj udio bi trebalo da se povećava za 15 procenata svake godine. Kako bi provjerili efikasnost svih mjera, Gebrüder Weiss je instalirao sistem za nadzor energije na svojim lokacijama u Evropi, a u narednim godinama će ga koristiti i širom svijeta.

Gebruder

 Informacije o temi održivosti u kompaniji Gebrüder Weiss mogu se pronaći u digitalnom izvještaju o održivosti 2021.

Ulaganja u alternativne pogone
Pored toga, Gebrüder Weiss povećava i udio alternativnih pogona u teretnom saobraćaju, te  razvija rješenja sa niskim emisijama za Last Mile. U širem području Beča za lokalni prijevoz se koristi električni kamion, a isporuke krajnjim kupcima u Austriji se vrše električnim auto transporterima. Također, od januara 2021.godine u redovnom je pogonu i jedan od prvih kamiona na vodonik (H2) u svijetu, i to u Švicarskoj. Pet dodatnih H2 kamiona je planirano i za Njemačku u 2023. Gebrüder Weiss u Austriji sarađuje sa partnerima, a i konkurentima, na uvođenju kamiona na gorive ćelije. Do 2025. kompanija namjerava uložiti oko deset miliona eura u alternativne pogonske sisteme.

Dodatne informacije o aktivnostima kompanije Gebrüder Weiss u oblasti održivosti možete pronaći ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti