Još nekoliko dana ostaje da odaberete Najpoželjnijeg poslodavca u BiH

24.11.2022. 13:03 / Izvor: Akta.ba
Poslodavac

Glasanje za Najpoželjnije poslodavce u BiH je otvoreno do 7.12.2022. Popunjavanjem ankete pomažete nam da otkrijemo koje kompanije u BiH nude najbolje uslove za rad.

Glasanje za Najpoželjnije poslodavce u BiH je otvoreno do 7.12.2022. Popunjavanjem ankete pomažete nam da otkrijemo koje kompanije u BiH nude najbolje uslove za rad. Svi glasači učestvuju u nagradnoj igri. Glasati možete putem portala ili putem linka: MojPosao.ba | Vodeći portal za zapošljavanje

Cilj projekta "Najpoželjniji poslodavac" jeste otkriti za koga građani BiH žele raditi, te na osnovu tih glasova nagraditi kompanije koje najviše brinu o zaposlenima i nude najbolje uslove za rad.

U posljednjim godinama, tržište rada se drastično i konstantno mijenja, od velikog gubitka radnih mjesta u 2020. do povećane potražnje za radnicima u 2021. i 2022. Raste broj zaposlenih te se pojavljuju novi trendovi poput „Tihog otkaza“ i „Velikog otkaza“.

Osobe koje traže posao sve su češće u poziciji da biraju poslodavca za kojeg će raditi dok kompanije s druge strane pružaju sve bolje uslove za rad kako bi privukle kandidate. Mnogo zaposlenih želi promijeniti svoje radno mjesto bez obzira na činjenicu da ima ”dobro plaćen posao”. U proteklom periodu ljudi su počeli cijeniti svoje vrijeme, svoje porodične obaveze i svoju radnu okolinu. Zbog toga je ovo istraživanje aktuelnije nego ikada, jer pruža s jedne strane mogućnost da prepoznate kompanije koje su dobri poslodavci, a s druge strane pruža mogućnost kompanijama da privuku više potencijalnih kandidata. Iako listu predvode strane kompanije, među najpoželjnijim poslodavcima su i prepoznatljivi domaći brendovi.

Inkluzivnost i politike naklonjene porodicama  - vrlo bitna karika u svijetu tržišta rada i postaje sve bitnija.

Nainkluzivniji poslodavac je kompanija koja promovira i svakodnevno radi na poboljšanju ljudskih prava, te je opredjeljena za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu značajku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

Uz inkluzivnost rame uz rame stoje i „family friendly“ politike (politike naklonjene porodicama). Jako je pozitivno da ovi trendovi imaju utjecaj i na BiH tržištu rada te da poslodavci zaista teže ka tome da zadrže svoje zaposlenike. Učešćem u ovom istraživanju, pomažete nam da otkrijemo i koje kompanije njeguju inkulzivnost te „family friendly“ politike.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti