Međuljudski odnosi nisu više najbitniji kod odabira poslova, sada je to visina plate

30.11.2022. 09:22 / Izvor: Akta.ba
odabir posla

Istraživanje portala MojPosao.ba o regionalnom tržištu rada otkriva šta je bitno kod odabira posla građanima Bosne i Hercegovine i regije.

Istraživanje portala MojPosao.ba o regionalnom tržištu rada otkriva šta je bitno kod odabira posla građanima Bosne i Hercegovine i regije, a čini se kako je inflacija ipak učinila svoje, te međuljudski odnosi nisu više na prvom mjestu. Istraživanje otkriva i da li se građani boje gubitka posla te odgovara i na druga aktuelna pitanja o tržištu rada.

Pored najvažnijih faktora koji utiču na odabir posla, istraživanje nam je otkrilo i kako ispitanici iz Bosne i Hercegovine smatraju da su znanje i vještine najvažniji za dobivanje posla, da bi najradije radili za kompaniju u stranom privatnom vlasništvu a i da su naši mladi ljudi optimistični u vezi sa pronalaskom prvog zaposlenja. Slično mišljenje dijele i naši susjedi u regiji.

Istraživanje o regionalnom tržištu rada proveli su partnerski portali iz regije MojPosao.ba BiH, MojPosao Hrvatska, Infostud Srbija, Vrabotuvanje Sjeverna Makedonija te Deloglasnik Slovenija.

U istraživanju je učestvovalo više od 5.700 ispitanika, od čega je najveći broj ispitanika došao iz Hrvatske i Srbije. Istraživanje je sprovedeno tokom Regionalnog sajma poslova koji se održao virtuelno od 17.10. do 21.10.2022. godine gdje je bilo preko 150 izlagača i više od 1150 otvorenih radnih mjesta. Sajmu je ukazalo povjerenje više od 520.000 posjetilaca regionalno.

Najvažnija je visina plate

Iako su prošle godine na prvom mjestu liste faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila svoje te je visina plate postala najvažniji faktor prilikom odabira posla (69% ispitanika). Dobri međuljudski odnosi i dalje su nam važni te se nalaze na drugom mjestu te liste (63%).

U odnosu na prošlu godinu, sve veći značaj pridajemo mogućnosti učenja i napredovanja (40%) a nešto rjeđe fokus stavljamo na radno vrijeme (31%).

Visina plate na prvom je mjestu stanovnicima svih zemalja osim Slovenije, gdje su i ove godine prevagnuli dobri međuljudski odnosi.

Učesnike istraživanja smo upitali što je po njihovom mišljenju najvažnije za dobivanje posla, odnosno čime mogu osvojiti potencijalnog poslodavca.

Najviše ispitanika iz BiH (32%) smatra da su to znanja i vještine te njihovo radno iskustvo (21%), motivacija i želja za zaposlenjem (17%). Zanimljivo je da 7% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važna sreća, a 5% da su važni dobri kontakti i poznanstva. Formalno obrazovanje ističe svega 4% ispitanika, dok također 4% smatra kako je važna stranačka pripadnost.

Kad je o regiji riječ, Slovenci i Makedonci u nešto većoj mjeri nego ostali ključnim faktorom za dobivanje posla navode motivaciju i volju za zaposlenjem, dok u znanja i vještine najviše nade polažu Bosanci, Srbi i Hrvati.

Strah od gubitka posla sve je manji

Strah od gubitka posla je i dalje u padu. Gubitka posla u najvećoj se mjeri boje ispitanici iz Srbije, a najmanje iz Slovenije.

S obzirom na turbulentne godine iza nas, skladno ekonomskoj situaciji, mijenja se i tržište rada. I dok smo do sada svjedočili snažnom rastu aktivnosti i potražnje za radom, u narednom periodu taj će se rast vjerovatno usporiti. Nešto više od polovine ispitanika (55%) smatra kako će se neki poslovi tražiti više, a drugi osjetno manje, dok ih 13% smatra kako će broj otvorenih radnih mjesta u idućem periodu biti manji. Dio ispitanika, njih 26%, smatra kako će se rast tržišta i broja oglasa za posao nastaviti, dok ih (6%) smatra kako u narednom periodu neće biti većih promjena.

"Svaka industrija razvija se za sebe. Neke industrije će pasti dok će druge imati izuzetan rast.“ – komentar je jednog od ispitanika.

"Trenutna kriza će se najjače odraziti na radnu snagu s nižim nivoima kvalifikacija s obzirom da će poslodavci nastojati smanjivati troškove rada što je više moguće.“ – također je bio jedan od komentara.

Pandemija je omogućila rad od kuće, pa smo tako u protekle dvije godine bili svjedoci kako je većina zaposlenih kojima je posao to omogućavao radila od kuće. Sada, kada se većina aktivnosti vratila u normalu i mjera protiv epidemije gotovo da i nema, radnici se sve više vraćaju na radna mjesta.

Trenutno (27%) ispitanika radi s radnog mjesta iako bi im posao dozvoljavao rad od kuće. Veći dio ispitanika (32%) ima hibridni način rada – djelomično s radnog mjesta, djelomično od kuće, dok ih svega 7% radi isključivo od kuće. Prošle godine isključivo od kuće radilo je 15%.

Loša reputacija domaćih privatnih kompanija

Kao i prošlih godina, ispitanici iz BiH bi najradije radili za privatnu kompaniju u stranom vlasništvu (51%), a u najmanjoj mjeri za privatnu kompaniju u domaćem vlasništvu (7%). Četvrtina ispitanika (21%) najradije bi pokrenula vlastiti posao, slično koliko bi radilo u državnim sektorima (18%).

Strano privatno vlasništvo je naročito popularno u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok domaće privatne kompanije u najvećoj mjeri biraju ispitanici iz Slovenije.

Od ispitanika koji se još školuju, najveći broj njih iz Bosne i Hercegovine, njih čak 31%, vjeruje kako novi posao mogu pronaći u roku od tri mjeseca nakon što završe školovanje, dok 5% ispitanika posao već čeka ili već rade. 27% anketiranih očekuje da će njihova potraga za poslom trajati tri do šest mjeseci, a 14% predviđa da će posao tražiti duže od pola godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti