Gornji Vakuf - Uskoplje bogatiji za 6 novih biznisa

01.12.2022. 13:43 / Izvor: Akta.ba
Gornji Vakuf

Na području Općine Gornji Vakuf - Uskoplje podržano je osnivanje šest novih biznisa.

Zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH kroz projekat „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“, na području Općine Gornji Vakuf - Uskoplje podržano je osnivanje šest novih biznisa.

Tim povodom u prostorijama Općine Gornji Vakuf – Uskoplje upriličeno je potpisivanje ugovora o nabavci opreme za novoformirane biznise. Ceremoniji potpisa ugovora o nabavci opreme pored Općinskog Načelnika prisustvovali su vlasnici novih biznisa, predstavnici odabranih dobavljača, te menadžment Udruženja LiNK Mostar. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za nabavku opreme je 49.900,00 KM.

Pored granta za nabavku opreme, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje izdvojila je i sredstva za sufinansiranje troškova doprinosa za prvih 12 mjeseci u iznosu od 24.212,80 KM.

"Izuzetno smo ponosni što je Općina Gornji Vakuf-Uskoplje bogatija za 6 novih poslovnih priča. Naime, šest mladih osoba je, kroz projekat LPZ Mentor, ostvarilo podršku pri pokretanju novih biznisa, koja se ogleda u nabavci opreme u vrijednosti skoro 50.000,00 KM. Također, Općina je uvidjela potencijal ovih poslovnih ideja i uspjela dodatno obezbjediti sredstva za doprinose za prvu godinu dana poslovanja, koja je ujedno i najizazovnija za opstanak na tržištu.”, kazao je Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf- Uskoplje.

uskoplje

"Naredni korak je pružanje mentorske podrške novosonovanim biznisima, obzirom da su sve analize o poduzetništvu pokazale da se većina biznisa ugasi u prvoj godini poslovanja. Kroz mentorsku podršku ćemo obezbijediti stručnjake iz raznih branši, poput marketinga, prava, računovodstva i drugih oblasti. U dinamičnom i turbulentnom poslovnom okruženju, ovaj aspekt podrške je od izuzetnog značaja za opstanak i održivost malih biznisa", istakla je Alisa Gekić, direktorica Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

Projekat "Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje" u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf - Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite web stranicu i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti