Cenić o odsustvu reakcije vlasti na inflaciju u BiH: Daleko je sunce!

08.12.2022. 14:47 / Izvor: N1
Cenić

Ekonomistica Svetlana Cenić dala je komentar na procjene o inflaciji.

Ekonomistica Svetlana Cenić dala je komentar na procjene o inflaciji profesora Ante Domazeta. Između ostalog, rekla je da je recesija kada za dva kvartala uzastopno padne industrijska proizvodnja, te da prognoze su da će recesija zahvatiti većinu članica EU s kojom mi imamo najveću vanjsko-trgovinsku razmjenu.

"Mi smo pad imali u prethodnom kvartalu. Vidjet ćemo šta će biti u ovom. Čitav svijet je zabrinut. Prognoze su da će recesija zahvatiti većinu članica EU s kojom mi imamo najveću vanjsko-trgovinsku razmjenu, pogotovo da će biti pogođena Njemačka. Ako pogledate naš izvoz u Njemačku nemoguće je da se ne reflektuje i na BiH", navela je Cenić.

Pitali smo je i za odsustvo odgovarajuće reakcije vlasti na inflaciju u BiH.

"Daleko je sunce. Dok se sastavi vlast, pa sve procedure. Najoptimističnija varijanta da vlast nešto uradi za građane je za godinu dana. Sad tek počinje isplata nezaposlenima. Trebalo je račun, trebalo je ovo, trebalo je ono… U isto vrijeme kupuje se namještaj za članove Predsjedništva BiH. U Republici Srpskoj se kupuju dva luksuzna automobila sa svim i svačim. Građanima šta Bog da. Meni je zlo da gledam ko se s kim sastao u kontekstu pregovora o formiranju vlasti.

Ništa to ne znači ljudima koje viđam kod kontejnera. Oni traže da jedu stari hljeb”, kazala je Cenić.

Anto Domazet, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu je jučer za N1 kazao da je borba protiv inflacije ušla  u odlučujuću fazu.

"Povećanjem kamata američki FED i Evropska centralna banka ulaze u obračun s inflacijom. Sada smo na prekretnici da li će sa nekog pika krenuti na niže, zadržati se ili rasti. Mislim da je moguće očekivati stagnaciju prije nego krene pad", rekao je Domazet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti