IZMJENE ZAKONA

Novine u javnim nabavkama: Provedba direktnog sporazuma i elektronskim putem

11.01.2023. 08:50 / Izvor: Akta.ba
javne nabavke

Primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama počela je od 10.12.2022. godine, nakon čega je i Agencija za javne nabavke BiH radila na postavljanju nove verzije sistema e-Nabavke.

Primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama počela je od 10.12.2022. godine, nakon čega je i Agencija za javne nabavke BiH radila na postavljanju nove verzije sistema e-Nabavke.

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama počeo se primjenjivati osim odredbi članaka 4a. i 4b. koji će se primjenjivati od dana pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, odnosno novih st. (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12) i (13) članka 75. Zakona čija je primjena na snazi od 10.09.2022. godine", kazali su iz Agencije za Akta.ba.

NOVE FUNKCIONALNOSTI

U skladu sa izmjenama Zakona, kreirane su nove funkcionalnosti u sistemu e-Nabavke, a Agencija za javne nabave je pripremila kratko uputstvo za nove funkcionalnosti za ugovorna tijela i ponuditelje.

Nove funkcionalnosti koje su kreirane odnose se na:

-  Proveđenje postupka direktnog sporazuma u informacijskom sistemu e-Nabavke,

- Mogućnost provođenja kompletnog postupka direknog sporazuma putem portala. Na portalu u tom slučaju postoje dvije mogućnosti objave poziva za dostavu prijedloga cijene/ponude  (otvoreni i zatvoreni poziv)

- Objava obavještenja o dodjeli, kao i objava godišnjeg obavještenja o dodjeljenim ugovorima u os u slučaju postupka konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda

- Obavezna objava plana nabavki na portalu

- Objava obavještenja o nabavci/godišnjeg obavještenja za usluge iz Aneksa II po novom Pravilniku

- Obavezna objava osnovnih elemenata ugovora

- Objava Informacije za pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavci i provođenje svih faza tog postupka kroz portal

- Obavještavanje ponuđača o zaprimljenoj žalbi putem portala

- Uvođenje/označavanje novog statusa ponude

- Uvođenje obaveznog obrazlaganja nedjeljenja postupka na lotove i obaveznog obrazlaganja odabira da se ponuda ne dostavlja za sve lotove u obavještenju u nabavci

TRI OPCIJE ZA DIREKTNE SPORAZUME

Što se tiče direktnog sporazuma, novina u Zakonu jeste da je omogućena provedba direktnog sporazuma elektronskim putem, te je u skladu sa tim implementirana i nova funkcionalnost u sistemu e-Nabave. 

Dakle, provođenje direktnog sporazuma u sistemu e-Nabavke je kreirana na način da postoje tri opcije:

1)    Objava izvještaja o provedenom postupku (postupak nije proveden putem sistema) - Ovo je standardna opcija, da se nakon provedenog postupka direktnog sporazuma "u papiru" (mimo sustava e-Nabave), izvrši samo objava izvješća o provedenom postupku javne nabave;

2)    Objava otvorenog poziva za dostavu informativnih ponuda - Ovo je opcija da se na javnom dijelu sistema e-Nabavke objavi poziv za dostavu prijedloga cijene/ponuda. Objavom poziva na ovaj način, poziv je vidljiv svima. Dodatno, u ovoj opciji ugovorno tijelo može označiti jednog ili više ponuditelja kako bi im sistem e-Nabavke poslao i notifikaciju da je poziv za dostavu prijedloga cijene/ponuda objavljen;

3)    Objava zatvorenog poziva za dostavu informativnih ponuda - Ovo je opcija u kojoj se ne objavljuje poziv za dostavu prijedloga cijene/ponuda na javnom dijelu sustava e-Nabave, nego ugovorno tijelo označava jednog ili više ponuditelja kako bi im sustav dao uvid/dostavio poziv za dostavu prijedloga cijene/ponuda, te poslao notifikaciju da im je poziv dostavljen. U ovoj opciji samo oni ponuditelji koje je odredilo ugovorno tijelo vide poziv za dostavu prijedloga cijene/ponuda u svojim korisničkim profilima i samo oni mogu izvršiti dostavljanje ponuda putem sustava e-Nabave.

"Nadalje, ukoliko pod "direktnim" javnim nabavama podrazumijevate pregovarački postupak bez objave obavijesti, kao najmanje transparentan postupak javne nabave, ističemo da su u Zakonu izvršene određene izmjene na povećanju transparentnosti ove vrste postupka. Izmjene Zakona, u odnosu na dosadašnju legislativu, u članku 28. stavak (4) predviđaju da u slučajevima iz članka 21 tačka), b) i c) Zakona, ugovorno tijelo objavljuje na portalu javnih nabava informacije o pregovaračkom postupku koji namjerava provoditi bez objave obavijesti o nabavi, tako što će tendersku dokumentaciju učiniti dostupnom svim zainteresiranim kandidatima", pojašnjeno je iz Agencije za naš portal.

Napominju da u stavku (5) članka 28. Zakona je predviđeno da u slučajevima iz članka 21. točka d) Zakona, ugovorno tijelo može objaviti na portalu javnih nabava informacije o pregovaračkom postupku koji namjerava provoditi bez objave obavijesti o nabavi, tako što će tendersku dokumentaciju učiniti dostupnom svim zainteresiranim kandidatima.

U narednom razdoblju, ukoliko se prilikom korištenja razvijenih funkcionalnosti ispostavi da će trebati napraviti određene izmjene/dorade istih, Agencija će o tome obavijestiti sve korisnike sustava e-Nabave te ažurirati i kratko uputstvo koji je objavljen na web stranici Agencije.

Napominjemo da su sve navedene funkcionalnosti dostupne i korisnicima na portalu Akta.ba u rubrikama Tenderi i Dodjele ugovora.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti