Predstavljeni javni pozivi

Projekt CC4WBs - nova šansa za kreativne industrije na zapadnom Balkanu

01.02.2023. 11:48 / Izvor: Fena
CC4WBs

Predstavljeni javni pozivi za apliciranje na četverogodišnji projekat "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" (CC4WBs), koje finansira EU.

Javni pozivi za apliciranje na četverogodišnji projekat "Kultura i kreativnost za zapadni Balkan" (CC4WBs) koji finansira Evropska unija, a realiziraju UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), predstavljeni su danas u Sarajevu.

Projekat će omogućiti stručnjacima iz kulturnog i kreativnog sektora, kao i medijskim stručnjacima da steknu dodatna znanja i učine da kreativne industrije postanu nova pokretačka snaga na zapadnom Balkanu.

Javni pozivi su podijeljeni u dvije grupe, a to su projekti za nevladine organizacije te za pojedince koji se bave kreativnim industrijama.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum kazao je da projekt vrijedi 8 miliona eura.

"Vidjeli smo da je tokom covida sektor kulture i kreativnosti pogođen. Svi su se fokusirali na virtualni svijet, ali potrebno je kreativnost vratiti u realnost", istakao je.

Tvrdi da je izuzetan značaj projekta, jer je usmjeren na jačanje procesa pomirenja, kao i pomoć državama kandidatima za EU da ostvare otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly kazao je da u BiH  postoji jako veliki potencijal kreativnih industrija. Ako se poveže komunikacija i kreativnost, dodao je, dobije se ozbiljna saradnja na nivou regiona.

Direktor British Councila za zapadni Balkan Peter Brown istakao je da projekt karakteriše dva segmenta, a to su partnerstvo i saradnja.

Pojasnio je da je to projekt izgradnje kapaciteta i stručnog usavršavanja profesionalaca koji rade u kreativnim industrijama.  

"Važan dio projekta je saradnja sa medijima da izvještavaju o kulturi i projektima koji se dešavaju unutar kulturnog sektora", istakao je Brown.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini smatra da region ima veliki kapacitet za daljnji razvoj kreativnih industrija.

Dodao je da također postoji i projekt Kreativna Evropa, koji se realizira u BiH, a koji podržava EU.

"Kreativna Evropa je "glavni projekt koji pokriva sve slične inicijative, jer je u regionu, a posebno u BiH prepoznat potencijal kreativnih industrija", kazao je.  

Sarajevo je prvi grad u kojima su predstavljeni javni pozivi za apliciranje, jer će biti prezentirani i u Banjoj Luci i Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti