Drug dan Balkan Solar Sumiita

Predviđanja i izazovi u vezi cijena električne energije na regionalnom tržištu

10.02.2023. 11:47 / Izvor: Akta.ba
balkan solar

O cijenama električne energije na regionalnom tržištu i o tome kako se usmjeriti na volatilnost cijena na globalnom tržištu električne energije i koja su stručna predviđanja za budući period govorilo se na prvom panelu drugog dana Balkan Solar Sumita.

Rad na potpuno integriranom unutrašnjem tržištu energije oduvijek je bio važno pitanje, ali je postao još hitniji zbog sve češćih energetskih kriza i kriza troškova života s kojom se trenutno suočavaju građani EU-a pa tako i Bosne i Hercegovine i zemlje regiona. Dobrim funkcioniranjem unutrašnjeg tržišta električne energije doprinosi se ostvarivanju koristi od najboljih cijena električne energije, sigurnosti opskrbe energijom ali i postizanju zelene tranzicije.

O cijenama električne energije na regionalnom tržištu i o tome kako se usmjeriti na volatilnost cijena na globalnom tržištu električne energije i koja su stručna predviđanja za budući period govorilo se na prvom panelu drugog dana Balkan Solar Sumita.

Vladan Rankov, komercijalni direktor CWP Global kazao je da su dugoročni ugovori "Zelene" energije dobar i pravi način kako se danas može djelovati na tržištu električne energije. 

"Dugoročni otkupi električne energije su ključnI za budućnost projekta oni predviđaju dalje tokove, jer projekti velike snage su zahtjevni i moraju imati dobru podršku. Često banke nemaju kapaciteta da to finansiraju najčešće su to projekti instalisane snage od 50MW pa dalje, zato se tu uključuju Razvojne banke i predviđanja su za njih jako bitna i od toga ovisi finansiranje. Tržišni i komercijalni ugovori su sada jako važni", kazao je.

Panelisti su kazali da postoji i veliki broj prepreka za stabilna tržišta elektične energije a time i sprovedbu projekta.

solar

 

Jedna od prepreka je finansiranje, a kao drugu izdvojili su loše planiranje a time i sami dalji tok razvoja projekta.

Rankov je kazao da je njihovo dosadašnje iskustvo pokazalo da kapitala ne fali ali fali dobrih kvalitetno urađenih projekata.

VELIKA ULOGA BERZI

Direktor srbijanske berze električne energije SEEPEX Miloš Mladenović,  kazao je da referentna cijena na tržištu nije referentna cijena za sprovedene projekte. Postoje načini kako finansijski osigurati projekte, samo je potrebno nači najbolje rješenje na dostupnom tržištu.

"Za nove investicije bitne su EX platforme gdje se nalaze finansijski ugovori koji su desetogodišnji i putem njih možete da pratiti dalje odvijanje, procjene tržišta električne energijei na taj način osigurati realizaciju projekta. Postoje dva načina obezbjeđivanja bankabilnosti, jedan je putem učešća na nekim elektro aukcijama koje su aktivne ili će bit sprovedene, a drugi način je ako ovakav okvir ne postoji, sklapanje dugoročnih ugovora koji mogu biti industrijski ugovori sa učesnikom na tržištu ili ugovori sa nekom indutrijom - budućnost investiranja je u korporativnim ugovorima", kazao je Mladenović.

Dodao je da je sada na tržištu električne energije prisutna kriza likvidnosti i visoke marže.

Veliki je potencijal u industriji kada je ovaj segment u pitanju. Sve su veće potražnje za velikim industrijama koje će  biti partneri za neke buduće projekte i njihovo finansiranje u budućnosti. Istakao je veliku ulogu berze električne energije u razvoju tržišta.

"Danas bi svi političari htjeli da imaju svoju berzu, to je sad malo politički precjenjeno. Svaka država je počela da gradi svoju posebnu kompaniju mi smo počeli da razgovaramo sa nekim partnerima i prošle godine smo napravili kompaniju koja sada pruža podršku na nekom regionalnom nivou. Na ovaj način dajemo referentnu cijenu našim korisnicama, likvidna i robusna berza je prava berza. Cilj nam je bio ukrupnjavanj, udruživanje i da nudimo najbolji servis ne samo učesnicima nego cijelom društvu. Višegodišnji rad je u pitanje i podrška naših mađarskih ali i makedonskih partnera. Mi kao region trebamo da radimo na saradnji, jer na taj način prilazimo evropskom tržištu", kazao je.

 

 

Kada su trgovci u pitanju i promjenjivosti cijena električne energije na tržištu, njihov osnovni cilj je kako kažu zaštita korisnika.

"Jedna od velikih prednosti i osnovna svrha berze električne energije je da u ovakvim uslovim, kada stvarno postoji problem s opskrbom, imate tačku trgovanja na kojoj možete pronaći energiju. Mora se reći, sama cijena ovisi o situaciji. Berza je savršeno ogledalo koje pokazuje stanje kakvo jeste", rekao je Mladenović.

INDUSTRIJA ĆE SE MORATI SNAĆI

Blaž Bušić iz kompanije GET – Green Energy Trading kazao je da je njihov osnovni zadatak da zaštite svoje klijente, omogućivši im bolji povrat investicije između ostaloga. Kada je riječ o procjeni stanja cijena električne energije u budućnosti kazao je da će cijene ostati u snažnoj koleraciji sa cijenama u Njemačkoj, a opet Njemačka se veže na cijene plina.

"Cijene za domaćinstva u nekim evropskim zemljama u prošlom periodu su rasle a u zemljama u regionu to se desilo samo u Sjevernoj Makedoniji isto tako i za industriju – u BiH se to nije desilo. Prodajno tržište na Zapadnom Balkanu neće biti niže od Njemačke, pokušat će se zadržati cijene za kućanstva zbog socijalnog mira. Rastom cijena raste i interes privatnika za većim investiranjem. Sve ovo mora pratiti izgradnja mreže i dodatne interkonekcije svi zajedno moramo biti uključeni u kompletan proces", pojasnio je.

Istakao je i da će bitno biti i kako će se zemlje postaviti kada su emisije CO2 u pitanju. Kazao je i da će se cijene za kućanstva održati na ovim razinama pod pritiskom politika a industrija će se morati snaći, tu su sredstva ograničena i kad tad će se morati preći na tržišnu cijenu.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko cijene u nekom srednjeročnom razdoblju padnu na cijene od prije rata a investitori isplate svoje investicije, oni će tada ulaziti u retail tržište pa će na taj način elektroprivrede morati prilagođavati.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti