Više nego ranije

Poljoprivrednicima u Trebinju milion maraka podrške

20.02.2023. 11:59 / Izvor: SRNA
POLJOPRIVREDA

U poljoprivrednu proizvodnju u Trebinju ove godine će biti uloženo oko milion KM, dosta više nego što je to ranije bilo.

U poljoprivrednu proizvodnju u Trebinju ove godine će biti uloženo oko milion KM, dosta više nego što je to ranije bilo, rekao je Srni direktor gradskog Agrarnog fonda Veselin Dutina.

Prema njegovim riječima, 250.000 KM biće uloženo kroz podršku poljoprivredi, odnosno javne pozive i programe, a 700.000 KM otkupom proizvoda od poljoprivrednika.

Dutina je naveo da će biti uvedeni novi programi podrške poljoprivrednim proizvođačima koji plasiraju svoje proizvode na tržište.

"Jedan od tih programa je nabavka ambalaže za pakovanje proizvoda za proizvođače koji sarađuju sa Agrarnim fondom u okviru "Hercegovačke kuće", kao i program podrške nabavke prasića za tov", rekao je Dutina.

On je napomenuo da su planirana i kapitalna ulaganja od 80.000 KM, kao i da će biti od značaja da se završi objekat za odlaganje poljoprivredne mehanizacije i opreme za sistem za navodnjavanje.

Dutina je naveo da će u martu biti otvoren poslovni objekat prodavnice tradicionalnih proizvoda “Hercegovačka kuća” u Beogradu, čija je adaptacija i opremanje pri kraju.

"Sada tražimo način da u Agrarnom fondu registrujemo pogon kroz koji bismo otkupljivali proizvode od poljoprivrednika, punili i pakovali, što je sada najkompleksniji dio. Bićemo ubjedljivo prvi na ovim prostorima koji su uspjeli da zaokruže tu cjelinu da se proizvodi malih poljoprivrednih proizvođača nađu na tržištu neke druge zemlje, odnosno Srbije", rekao je Dutina.

On je ocijenio da će ova godina, ako se sve ovo uzme u obzir, biti najuspješnija od osnivanja Agrarnog fonda u Trebinju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti