1.560 građana zatražilo pravnu pomoć

Zadnji smo u regiji, predzadnji u Evropi po indeksu percepcije korupcije

08.03.2023. 08:33 / Izvor: Federalna.ba
korupcija

Bosna i Hercegovina zauzima najgore mjesto u regionu, a treće u Evropi po indeksu percepcije korupcije.

Bosna i Hercegovina zauzima najgore mjesto u regionu, a treće u Evropi po indeksu percepcije korupcije. Samo u protekloj godini više od 1.560 građana zatražilo je pravnu pomoć ili savjete, a najveći broj prijava, njih 137, odnosio se na sektor državne uprave. Statistika iz godine u godinu sve je gora.

Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pokrenuo je tokom 2022. godine 302 predmeta koja se odnose na slučajeve korupcije i kršenja prava građana. Transparency International je, između ostalog, pokrenuo i 22 upravna spora zbog kršenja odredbi Zakona o slobodi pristupa informacijama. Veliki broj predmeta pokrenut je zahvaljujući takozvanim zviždačima.

“Najveći broj prijavitelja, njih 47 posto, svjedočili su koruptivnim aktivnostima, dok je 35 posto direktno pogođeno korupcijom i imaju status žrtve. 12,25 posto prijavilaca kvalifikovani su kao zviždači”, istakla je Ena Kljajić-Grgić, rukovodilac Centra za pružanje pravne pomoći TI-ja.

Najveći broj predmeta koje je pokrenuo Transparency odnosi se na državnu upravu - čak 137 prijava, 32 prijave su pokrenute zbog sukoba interesa, 29 za pravosuđe, 21 za obrazovanje i 14 za zdravstvo. Iz ove organizacije navode da su prijavitelji korupcije i dalje suočavaju s brojnim problemima.

“Bez obzira na to što imamo konstantno povećanje broja prijava od strane građana, u isto vrijeme povećanje broja zviždača, nemamo adekvatnu zaštitu lica koja prijavljuju korupciju. Primjetna je sve veća neefikasnost pravosuđa u procesuiranju slučajeva korupcije, gdje se godinama čeka na postupanje po prijavama, što smo vidjeli iz nekih predmeta - trebalo je više od 10 godina da se donese odluka o nesprovođenju istrage”, naglasila je izvršna direktorica TI-ja Ivana Korajlić.

Transparency je postupao i o brojnim prijavama koje se odnose na izborne nepravilnosti, posebno onih koji se odnose na stranačko predizborno zapošljavanje. CIK-u su uputili skoro 80 prijava koji se tiču predizborne kampanje, u prvom redu zloupotrebu javnih resursa za promovisanje političkih subjekata.

“Zabilježeli smo preko 2.000 primjera korištenja javnih sredstava za stranačku promociju. Zabrinjavajuća je količina sredstava koja se koristila za radove koji su korišteni u predizbornu promociju. Zabilježili smo da je u ova tri mjeseca započeto radova u vrijednosti od preko milijardu i 200 miliona konvertibilnih maraka”, naveo je viši istraživač u TI-ju Damjan Ožegović.

Iz Transparencyja upozoravaju da će se i najava izmjena Krivičnog zakona RS-a negativno odraziti na dalje procese prijave korupcije. Kažu da će izmjene posebno na rad medija, ali i organizacija civilnog društva, te da je uvođenjem krivičnog djela koje se odnosi na iznošenje ličnih informacija o članovima porodica biti onemogućeno da se ukaže na kršenje zakona kada je riječ o sukobu interesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti