Na papiru jedno, a u praksi drugo

Da li su institucije obavezne da objavljuju imena odabranih ponuđača?

21.03.2023. 11:57 / Izvor: Akta.ba
Javne nabavke

Izvještaj o provedenom postupku direktnog sporazuma bez kompletnih informacija.

"Ugovorno tijelo dužno je objaviti izvješće o provedenom postupku izravnog sporazuma na Portalu javnih nabavki u roku od 30 dana od dana okončanja postupka javne nabave". Tako piše u članku 10. stavka (2) Naputka o uvjetima i načinu objavljivanja obavijesti i dostavljanja izvješća o postupcima javnih nabavki na Portal javnih nabavki („Službeni glasnik BiH” br.80/22.).

Izvješće o provedenom postupku direktnog sporazuma sadrži podatke o:  

a) ugovornom tijelu,

b) nazivu predmeta ugovora,

c) lotovima,

d) predmetu nabavke iz Jedinstvenog rječnika javne nabavke,

e) datumu računa/zaključenja ugovora,

f) vrijednosti računa/ugovora (bez PDV-a),

g) dobavljaču

U praksi bez potpunih informacija

Ovako je na papiru, a u praksi je ponekad drugačije. Pojedine institucije objavljuju izvještaj bez kompletnih informacija.

Jedan od primjera je i KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo koja je nedavno objavila Izvještaj o provedenom postupku bez podatka o najuspješnijem ponuđaču.

Naveli su samo da je bio jedan ponuđač.

tender

"Ugovorno tijelo je u izvješću o provedenom postupku javne nabave, pored ostalih podataka, dužno navesti podatke o dobavljaču", kazali su za Akta.ba iz Agencije za Javne nabavke.

Dodaju da Agencija nije nadležna da objavljuje izvješća o provedenim postupcima za druga ugovorna tijela na Portal javne nabavke.

"Sustav javne nabave u Bosni i Hercegovini je visoko decentraliziran, ugovorna tijela sama vrše objave obavijesti, izvješća i ostalih dokumenata na Portal javne nabave vezano za postupke koje provode", naglasili su iz Agencije za Javne nabavki.

Kontaktirali smo i KJU za zaštićena prirodna područja Sarajevo koji su objavili nepotpun izvještaj o provedenom postupku, ali do objavljivanja ovog članka nismo dobili odgovor na mail.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti