Japanska ekspertica u Sarajevu predstavila prednosti lokalnog brendiranja za poljoprivredu

23.03.2023. 14:16 / Izvor: Fena
poljoprivreda

Eriko Mori, izvršna direktorica japanske "NPO Shizenjuku Terakoya", izjavila je danas na predavanju studentima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Eriko Mori, izvršna direktorica japanske "NPO Shizenjuku Terakoya", izjavila je danas na predavanju studentima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da je lokalno brendiranje inicijativa koja jača regionalnu koheziju i vodi regionalnoj revitalizaciji kroz strateško korištenje lokalnih resursa kao intelektualnog vlasništva.

Na online predavanju pod nazivom "Japanska iskustva u procesu lokalne revitalizacije i regionalnog brendiranja" koje je organizovala Ambasada Japana u BiH, Mori je pojasnila da su lokalno brendovi "rođeni" iz neefikasnosti konvencionalnih mjera regionalne revitalizacije koje se oslanjaju na vladu i druge vanjske subjekte u regionima koji se suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom.

"Ne očekuje se da uspjeh lokalnog brenda revitalizira samo lokalnu proizvodnju, nego i da poveća održivost zajednice kao cjeline širenjem njenih uticaja na sektore kao što su proizvodnja i turizam, što dovodi do povećanja zaposlenosti i rasta broja stanovnika", rekla je Mori.

Naglasila je da bi svaka regija mogla aktivirati ekonomske inicijative koristeći dostupne resurse pogodne za transformaciju.

"To su i materijalni i neopipljivi proizvodi koji daju prepoznatljiv identitet: priča, pejzaž, tipična hrana, poljoprivredni proizvod, itd., koji mogu stvoriti ekonomske prihod, zaposlenje, te razvojne mogućnosti", precizirala je Mori.

U uvodu je istaknuto da poljoprivreda predstavlja jedan od najvažnijih sektora Japana, a usmjerena je na prehrambene proizvode.

Vodeća uloga pripada biljnoj proizvodnji, a razvijeni su i hortikultura, stočarstvo, peradarstvo i svinjogojstvo. Obradiva površina države iznosi 5,4 miliona hektara, a više od polovine sjetvenih površina zauzimaju žitarice, oko 25 posto povrće, krmne trave, industrijske kulture i dud. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti