Projekat od 13,7 miliona eura

Šest bh. destinacija potpisalo Memorandum o razumijevanju u održivom turizmu

31.03.2023. 09:50 / Izvor: SRNA
održivi turizam

Memorandum je potpisan u okviru projekta "Budućnost održivog turizma u BiH počinje sada", koji sufinansiraju EU i Vlada Njemačke.

Predstavnici Trebinja, Šamca, Konjica, Bosanske Krupe, Nacionalnog parka "Kozara" i Spomenika prirode "Skakavac", koji su u top 100 destinacija za certifikovanje zelenih destinacija u Bosni i Hercegovini, potpisali su jučer u Trebinju memorandum o razumijevanju sa GIZ-om BiH u sektoru održivog turizma.

Memorandum je potpisan u okviru projekta "Budućnost održivog turizma u BiH počinje sada", koji sufinansiraju EU i Vlada Njemačke, a potpisivanju je prethodilo predstavljanje destinacija i panel o održivom turizmu.

Programski menadžer u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini Vesna Grković izjavila je novinarima da je ovaj događaj organizovan u okviru projekta "EU za oporavak biznisa", koji su finansirale EU i Vlada Njemačke, a nastao je kao pomoć BiH za prevazilaženje posljedica kovid krize.

"Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, sprovodi se već određeni niz godina, a podrazumjeva pomoć sektoru turizma. EU je dala bespovratna sredstva od milion evra za finansiranje turističkih projekata", rekla je Grković.

Grković je rekla da je osam destinacija u Bosni i Hercegovini dobilo bespovratna sredstva, od kojih se šest opredijelilo za certifikaciju zelenih destinacija.

"Potpisivanje memoranduma rezultat je želje gdje će se kroz konsultantsku pomoć partnera projekta pomoći ovim lokalnim zajednicama da dobiju sertifikat kako bi mogli da pruže ekonomski benefit", dodala je.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da je potpisivanje memoranduma važno da bi se razmijenila iskustva, te ocijenio da je potrebno uložiti još napora za još bolje rezultate.

"Nastojaćemo da u narednom periodu opravdamo ukazano povjerenje, jer bili smo presrećni kad smo izabrani među 100 destinacija, kao i kad smo ostvarili prvo mjesto sa projektom Hercegovačka kuća", istakao je Ćurić.

On je rekao da očekuju dobar plasman zajedno sa svim učesnicima, te istakao da su spremni da podijele iskustvo grada kada je riječ o održivom turizmu.

Gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović izrazio je zahvalnost što je njegova lokalna zajednica dio ovog projekta i istakao da će bespovratna sredstva utrošiti kako bi na najbolji način predstavili resurse koje imaju.

Tijeri Žubert, predstavnik organizacije "Green visions" rekao je da je ideja da rade sa odabranim destinacijama, da prođu kroz cijeli proces sertifikacija, te da će biti formiran onlajn centar za obuku koji će biti dostupan svima koji žele da budu uključeni u projekat održivog turizma.

Žubert je rekao da će biti rada i na proširenju ideje o održivom turizmu, te naveo da je grad Trebinje primjer dobre prakse kada je riječ o destinacijama sa održivim turizmom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti