UVOĐENJE LIČNOG BANKARA

Dvije prosječne plate odavno ne mogu pokriti potrebe četveročlane porodice

27.04.2023. 07:43 / Izvor: BHRT
potrošačka korpa

Sindikalna potrošačka korpa bliži se iznosu od 3000 KM.

Rekordna inflacija koja je uticala i na povećanje kamatnih stopa sve više građana dovodi u situaciju da ne mogu podmiriti svoje obaveze. Zaduživanje da bi se pokrilo zaduženjem, ali i zadovoljile svakodnevne potrebe sve je češće. Da li prezaduženim građanima može pomoći uvođenje institucije ličnog bankrota?

Sindikalna potrošačka korpa bliži se iznosu od 3000 KM. Za mart je iznosila gotovo 2900 KM, dok je istovremeno prosječna neto plata tek nesto iznad 1200 KM. Dvije prosječne plate odavno ne mogu pokriti potrebe četveročlane porodice pa se građani zaduzuju i za tekuću potrosnju.

Oko 11 milijardi KM je zaduženost stanovništva u BiH. Uz rast kamatnih stopa i sveopšta poskupljenja građani sve teže otplaćuju dugove. U udruženjima za zaštitu potrošača, smatraju da bi spas za prezadužene građane moglo biti uvođenje instituta ličnog bankrota.

Admir Arnautović, Udruga kluba potrošača Srednje Bosne - Situacija kakva je trenutno znači da ukoliko dođemo u neke ogromne minuse ukoliko smo u ogromnim dugovima banka nam može oduzeti sve stoga je spas u instituciji ličnog bankrta odnosno zakona o ličnom bankrotu.

O uvođenju mogućnosti ličnog bankrota, u BiH se govori od 2011. ali nikada nije realizovana. Neophodno je donijeti Zakon o ličnom bankrotu i obezbijediti niz preduslova. Tako bi građani, koji bi proglasili bankrot, morali imati finansijskog staratelja.

Zoran Pavlović, ekonomista - Kao što je kod firmi stečaj tako bi u privatnom životu se vi riješili svojih dugova i koliko god imate imovine i mogućnosti da servisirate obaveze servisirate i više nema novih potraživanja. Tako je u Hrvatskoj i drugim zemljama, ali je posljedica da gubite pravo poslovne samostalnosti, da registrujete firmu.

Aleksandar Ljuboja, ekonomista - Preko 200 godina taj institut postoji u zemljama zapadne evrope i on danas teško i tamo funkcioniše, sa dosta problema primjenjuje se selektivno.

Građani trenutno imaju mogućnost da zatraže refinansiranje obaveza i izaberu fiksnu kamatnu stopu. Za utjehu bi mogle biti prognoze da bi kamatne stope u narednom periodu mogle stagnirati.

Berislav Kutle, ravnatelj Udruge banaka BiH - Obzirom da je mala potražnja za kreditima da je mali rast kredita obzirom da imamo prelikvidne banke da imaju izvor da mogu davati kredite i da imamo previše banaka mala je vjerovatnoća da će rasti kamatne stope.

Da postoji, lični bankrot bi trenutno prema procjenama, moglo zatražiti 80 do 100 hiljada građana BiH. Stručna javnost smatra da bi u takvim slučajevima trebala postojati i velika doza opreza, ali i mjere koje bi i građani i institucije trebale preduzeti prilikom primjene takvog zakonskog rjesenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti