Nema finansijskih mogućnosti

Mostar pun ruševina, veliki broj objekata prijetnja lokalnom stanovništvu

02.05.2023. 09:04 / Izvor: Federalna.ba
mostar

Priča o porušenim zgradama, privatnim objektima u Mostaru, proteže se skoro 30 godina i bez konkretnih pomaka.

Priča o porušenim zgradama, privatnim objektima u Mostaru, proteže se skoro 30 godina i bez konkretnih pomaka. Za to vrijeme raseljeni su primorani živjeti kao podstanari u svom gradu jer drugih opcija ni ponuda nemaju.

Da gradska vlast zatvara oči pred ruševinama koje se nalaze na brojnim lokacijama u gradu primjera je mnogo. Jedan takav je i priča Ane Medan koja od 1997. godine pokušava izdejstvovati obnovu. Njena kuća se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a država bi u tom slučaju trebala biti dužna vratiti je u prvobitno stanje, a umjesto toga njen dom i danas je ruševina.

"Po nekom smislenom redoslijedu za ovaj objekat je nadležno Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Svi su nadležni, ali se ništa ne dešava", kaže Ana.

Medan je uspjela dobiti građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i obavljeni su pripremni radovi za obnovu ali nedostaje novac. Za obnovu prema procjenama potrebno joj je oko 130.000 maraka. Iz komisije za raseljene i izbjegle osobe Grada Mostara poruka da se veće razine moraju uključiti u rješavanju ovog problema.

"Grad Mostar je i dalje pun ruševina, nema tih finansijskih mogućnosti iz svog proračuna jer se tu radi o milionima maraka da bi obnoviomožda čak i 1.300 stambenih jedinica koje su srušene za vrijeme rata", istakao je Damir Knezović, predsjednik Komisije za raseljena i izbjegla lica na području Mostara.

Prema evidenciji u Mostaru je oko 800 osoba koje traže povratak, međutim, taj je broj puno veći kazao je Knezović. Federalno ministarstvo za raseljene i izbjegle, pod čiju nadležnost spada i Medan, bavi se zatvaranjem kolektivnih objekata i nema najava da bi se uskoro moglo riješiti stambeno pitanje ovih osoba, iako su, kažu, svjesni problema koji ovdje postoji.

"Priličan je broj raseljenih osoba koje nisu riješile status, socijalnih slučajeva koji se također rješava kroz ovaj projekat. Nadam se da će u narednom periodu biti neka nadogradnja pogotovo u sredinama poput Mostara gdje su značajna uništenja stambenih objekata", naveo je Edin Ramić, federalni ministar za raseljene i izbjegle osobe.

"Da ne bude više ruglo ja ne znam kako niko ne vidi ovo?", dodaje Medan.

Isto pitanje postavljaju mnogi u gradu, jer veliki broj ovih objekata prijeti lokalnom stanovništvu od urušavanja, a zbog kojih je i nekoliko osoba do sada izgubilo život. Resorno ministarstvo prošle godine napravilo je novu listu prema kojoj bi se trebala dodijeliti pomoć raseljenim i izbjeglim, a realizacija toga, prema novim obećanjima, trebala bi početi kada se formira vlast.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti