PORUKE SA PRVOG PANELA

Biznis uvijek pronađe put, jedine prepreke su one političke

17.05.2023. 16:38 / Izvor: Akta.ba
PANEL

"Regionalna poslovna saradnja - ključ prosperiteta i ekonomskog napretka" bila je tema prvog panela današnjeg Sarajevo Business Foruma.

"Regionalna poslovna saradnja - ključ prosperiteta i ekonomskog napretka" bila je tema prvog panela današnjeg Sarajevo Business Foruma.

Panel je vodio politički konsultant Edin Hadžihafizbegović, a učestvovali su ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Stjepan Mesić je istaknuo da je regionalna poslovna saradnja ključna za prosperitet i ekonomski napredak u regiji. U svom govoru naglasio je važnost politike u oblikovanju ekonomije te potrebu za političkom stabilnošću i investicijama kako bi se održao kontinuirani ekonomski rast.

"Regionalna poslovna saradnja je ključna za prosperitet i ekonomski napredak u regiji. Uvijek sam bio principijelan u životu i politici, polazeći od činjenice da je Bosna i Hercegovina realnost koju politika treba prihvatiti. Oni koji su polazili iz suprotnog stava nisu uspjeli. Ekonomija je temelj svega, ali moramo priznati da postoje situacije, poput sadašnje, gdje politika igra veliku ulogu u oblikovanju ekonomije. Politika ne može biti isključena iz razvoja ekonomije. Ako politika pruži povoljan okvir ekonomiji, ona će biti uspješna. Međutim, ako politika griješi, ekonomija ne može postići uspjeh. Pristup svijeta, regije i Europe liderima nije više isti kao što su bili oni koji su osmislili Europsku uniju. EU je projekt tisućljeća koji isključuje rat kao političko sredstvo”, izjavio je Mesić i dodao da danas na Balkanu djeluju političari koji ne nude zajedničko djelovanje, a to najviše pogađa Balkan, te je pozvao Europu da bude brža u nametanju evropskih standarda, jer samo udružena Europa može biti globalni igrač", rekao je Mesić.

busines forum

Smatra da s ovog foruma treba dolaziti poticaj da se ostatak Europe, koji još nije uključen, uključi u EU i da zajedno oblikujemo budućnost. 

"Trebamo više izgradnje. Rušenja je bilo dosta. Mi smo prirodni susjedi i prijatelji. Izgradimo suradnju i postignimo napredak i bolju budućnost", poručio je Mesić.

POVJERENJE I OTVOREN DIJALOG

Edin Forto je naglasio da je za uspješnu regionalnu saradnju važno osigurati međusobno povjerenje i otvoren dijalog.

"Mislim da mi u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu imamo problem sa samopouzdanjem. Kao da smo zaglavljeni u nekoj fazi razvitka gdje stalno tražimo usluge i pomoć od Evropske unije Mislim da moramo biti hrabriji i da mi sami radimo ono što mislimo da je dobro po nas. Kad kažem ono što je dobro po nas, mislim na našu zemlju. Prije nego što sam počeo da se bavim politikom, proveo sam više od 12 godina u građevinskim poslovima, u firmama koje se bave infrastrukturom, i nikad se nisam susreo sa nekom firmom koja ne želi da sarađuje sa nekom drugom firmom zato što je iz druge države, ili zato što im se ne sviđa njihov način poslovanja", rekao je Forto.

business

Smatra da biznis uvijek pronađe put, te da su jedine prepreke koje postoje one političke.

"I što se tiče infrastrukture, politika tu ima veliki uticaj i mislim da mi nismo dovoljno hrabri da tražimo više. Postoji neka vrsta ohrabrenja, od Hrvatske npr. koja je napravila dosta autoputeva i trebamo se ugledati na njih, kao i na Sloveniju i na njihovu infrastrukturu", mišljenja je.

Zlatko Lagumdžija je rekao da je regionalna saradnja ključni faktor za razvoj i napredak našeg regiona, stoga je veoma važno da se fokusiramo na zajedničke projekte i ciljeve. Saradnja između zemalja Balkana će nam omogućiti da izgradimo stabilnije društvo, jaču ekonomiju i bolju budućnost za sve naše građane.

"Moramo razmišljati globalno, ali istovremeno i regionalno. Važno je shvatiti da se svaka država suočava s istim izazovima: inflacijom, zdravstvenim krizama, rastućim dugom, potrebom za financijskom stabilnosti i tranzicijom prema zelenoj ekonomiji. Pozvali smo Boruta (Pahora), Stipu (Mesića), razgovarali smo s Konakovićem i savjetnikom člana predsjedništva Bećirovića da se uključe u našu Sarajevsku inicijativu, a ovaj forum je izvrsna platforma da pokrenemo tu inicijativu ovdje. Krajnje je vrijeme da pokrenemo nešto što će pokrenuti cijelu regiju prema Europskoj uniji", kazao je Lagumdžija, dodajući da osnova Sarajevske inicijative ima nekoliko pravaca.

"Svi smo u različitim fazama pridruživanja EU, ali želimo nešto ostvariti sada na četiri staze. Imamo Berlinski proces koji uključuje cijeli Balkan, ekonomske inicijative kako bismo stvorili ekonomsku zajednicu Balkana. Kada se ekonomski integriramo na putu prema EU, EU će nas dočekati raširenih ruku", zaključio je Lagumdžija.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti