Borba za fotelju

Kriza vlasti u Banjaluci: Zastoj u Skupštini, dugovi Akvane i priča o opozivu

26.06.2023. 08:51 / Izvor: Federalna.ba
Banja Luka

Skupština Grada gotovo tri mjeseca nije zasjedala.

Borba za fotelju u Banjaluci. Skupština Grada gotovo tri mjeseca nije zasjedala. Sijevaju međusobne optužbe između gradonačelnika i skupštinske većine. Vrijeme curi, jer ukoliko Skupština do kraja ovog mjeseca ne pronađe rješenje za dugove preduzeća Akvana, izgubit će zemljište vrijedno više desetina miliona maraka. Za to vrijeme, ponovno se priča o mogućem opozivu gradonačelnika.

Problemi se gomilaju, a odbornici na privremenom odmoru, koji traje bezmalo tri mjeseca. Zbog Akvane, grad se suočava s gubitkom zemljišta vrijednog više od 25 miliona maraka, a rješenja ni na vidiku. Gradonačelnik optužuje SNSD, ali ni oni njemu ne ostaju dužni. Kažu, ne odustaju od opoziva Draška Stanivukovića.

“Obilazio sam kancelarije. Najmanje 50 ljudi, zaposlenika Gradske uprave, molili su me da pokrenemo opoziv. Ogromni su zahtjevi stanovnika Banjaluke koji su se razočarali u njega. Glumio je nekog poštenjačinu, a dokazao da je suprotno od onoga u šta se pretvarao”, kaže Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a.

“Ne znam da li je SNSD ikada od toga odustao. To je tema od početka mandata. Kada napravimo koalicioni sporazum, naravno da ćemo ići prema tome”, ističe Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

Prozvani Stanivuković odgovara putem društvenih mreža. Đajića poziva da mu stane na crtu i već jednom pokrene opoziv. Gradski menadžer kaže da rukovodstvo Skupštine ne želi da sazove sjednicu Skupštine grada.

“Kada sam se obratio predsjedniku Skupštine, odbio je da razgovara sa mnom o održavaju sjednice. Zadužen sam za razvojne projekte, a rješavanje problema Akvane to definitivno jeste”, navodi Bojan Kresojević, gradski menadžer (PDP).

Ovo je bezobrazluk neviđenih razmjera, ističe odbornik Saša Lazić. Kaže da je evidentna blokada Banjaluke i života građana. Traži da se što hitnije problem Akvane stavi na dnevni red, ali sumnja i da postoji prešutni dogovor da sjednica ne bude održana.

“Dogovorili bi oni sjednicu da hoće. Kako su mogli poskupljenja, kredite, regulacione planove i sve ostalo izglasati zajedno”, ističe Saša Lazić, odbornik grupe Banjaluka zove.

Lazić kaže i da je priča o opozivu vjerovatno još jedna politička igra za javnost. Ipak, politički analitičari kažu da je od početka ovog mandata bilo poznato da kohabitacija neće funkcionisati.

“Većina u Skupštini će tražiti pogodan trenutak da okrnje poziciju gradonačelnika. Naivno je pomisliti da Stanivuković nije gradio svoju poziciju”, smatra politički analitičar Mladen Bubonjić.

On podsjeća i da već dugo u javnosti postoji priča o simbiozi između Stanivukovića, ali i jednog dijela SNSD-a jer je, kako kaže, evidentno da je otupila njegova oštrica, prije svega, prema Miloradu Dodiku, ali da i dalje ostaju nesuglasice s rukovodstvom Gradskog odbora SNSD-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti