Medijske inovacije i trendovi

Vuletić Bebek: Potrebno podići razinu javne svijesti o značaju autorskopravne zaštite

26.06.2023. 14:10 / Izvor: Fena
Fena

Izuzetno važno je educirati mlade ljude o zaštiti autorskih prava, ali i one koji su već u sistemu, te je potrebno podići razinu javne svijesti o značaju autorskopravne zaštite.

Izuzetno važno je educirati mlade ljude o zaštiti autorskih prava, ali i one koji su već u sistemu, te je potrebno podići razinu javne svijesti o značaju autorskopravne zaštite, istaknuto je, među ostalim, na panelu "Zaštita autorskih prava u BiH" u sklopu konferencije "Medijske inovacije i trendovi - Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija" koju je u Sarajevu u ponedjeljak organizirala Federalna novinska agencija (FENA).

Pomoćnica ravnatelja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH iz Sektora za razvoj sustava intelektualnog vlasništva Vesna Vuletić Bebek kazala je kako institut za intelektualno vlasništvo trenutno radi na noveliranju Zakona o autorskim i srodnim pravima.

"Radimo na izmjenama i dopunama navedenog zakona i usklađivanju naših propisa i s Pravnom stečevinom Europske unije (EU) da postoji mogućnost da se uvode i neka nova prava koja su u Uniji već uređena direktivama. Smatram da je jako korisno da se u javnu raspravu uključe i predstavnici strukovnih udruženja novinara u BiH i smatramo da se na taj način može doprinijeti da novinari, kao zainteresirani za svoja prava, sudjeluju u kreiranju i zakonskih odredbi, odnosno da daju svoje komentare, primjedbe i sugestije kako bi taj zakon postao što bolji i da se izbore za svoje određene interese. Mislim da je ovo pravi trenutak za organiziranje ovakve konferencije i doista nam je drago da smo pozvani i sudjelujemo na njoj", kazala je Vuletić Bebek.

Smatra da bi usvajanje izmjena i dopuna navedenog zakona poboljšalo stanje kada je u pitanju zaštita autorskih prava.

"Bosna i Hercegovina nastoji implementirati direktivu DSM, posebno u pogledu zaštite i propisivanja novih prava što se tiče autorsko-pravne zaštite i smatram da je to svakako pozitivno. Moram posebno istaknuti da, ako imamo i najbolje zakone koji se ne provode, nastaje problem i pravna praznina, materija ostaje neprimijenjena i zato je jako bitno da sudjeluje cijela šira javnost i strukovna udruženja novinara, da se uključe u podizanje svijesti o značaju autorsko-pravne zaštite kako bi se ona poboljšala, a i da se utječe na državne institucije koje su nadležne za zaštitu, odnosno provedbu prava tog zakona, kao i da sami novinari i autori prepoznaju kršenje prava, da poduzmu ono što bi oni kao nositelji prava trebali poduzeti, da se izbore za svoja prava, da prate što su zapravo njihova prava i što s time mogu postići. Potrebno je podići razinu javne svijesti o značaju autorskopravne zaštite", istaknula je Vuletić Bebek.

Izv. prof. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Iza Razija Mešević kazala je kako navedeni fakultet radi mnogo toga kada je riječ o pravnom obrazovanju u domeni medijskog prava.

"Na tome radimo već niz godina, medijsko pravo je izborni predmet na 4. godini studija. Već treću godinu u nizu, u suradnji s Misijom OESS-a u BiH i, ove godine, Delegacijom Europske unije, organiziramo školu medijskog prava koja je otvorena za sve studente javnih pravnih fakulteta u BiH, sudjelujemo na međunarodnom natjecanju iz simulacije i suđenja iz oblasti medijskog prava na kojem su naši studenti ostvarili zaista zavidne rezultate. Planiramo i trenutno radimo na specijaliziranom programu koji će biti posvećen baš tematici medijskog prava i naravno iz kuta moje specijalizacije - prava intelektualnog vlasništva, autorskog prava, a uvijek se u tom segmentu dotičemo i autorskih prava u medijima na fotografiji, tekstovima i tako dalje ", kazala je Mešević.

Naglasila je kako je izuzetno važno educirati mlade ljude o zaštiti autorskih prava, ali i one koji su već u sistemu.

"Kasno je kada pravnici i medijski profesionalci uđu u profesionalne vode da tada stječu neka dublja znanja o ovoj tematici. U suštini autor je svaka osoba koja kreativno djeluje, prema tome čak i malo dijete koje crta nešto u vrtiću je autorsko, odnosno taj crtež je autorsko djelo, prema tome zaista bi bilo jako lijepo kada bi se rano počelo s tom edukacijom i razvijanjem svijesti o tome da je to nešto što je zaštićeno i što treba poštovati kada to kreira netko drugi", kazala je Mešević.

Suvlasnik, direktor i odvjetnik Advokatskog društva Eterović d.o.o. Sarajevo Vedran Eterović kazao je da idealno zakonsko rješenje možda nije nužno kada je u pitanju zaštita autorskih prava.

"Implementacija postojećeg zakona kroz prekršajni postupak, kroz turističko-trgovinske inspekcije bilo bi puno adekvatnije rješenje, da sada osiguramo bolju zaštitu, odnosno provedbu zakona i samim time prava autora", kazao je Eterović.

Dodao je kako zaštita autorskih prava u BiH trenutno nije u najboljem stanju.

"Mislim da sam govoreći na panelu dosta osudio stanje zaštite autorskih prava u BiH upravo iz razloga što, možda ne toliko lošim zakonskim rješenjima, ali sigurno onim da se nisu pratile izmjene tog zakona kroz 13 godina od dana kada je donesen. Međutim, ako za primjer uzmemo Hrvatsku, ta zemlja najveći napredak napravila je kada je ušla u Europsku uniju (EU) jer je tad počela direktna primjena direktiva EU-a, pa ako ćemo se nadati tome, možda bi to bilo najadekvatnije rješenje", kazao je Eterović.

Moderator panela bio je zamjenik direktora FENA-e Ilija Musa.

"Vjerujem da je ovaj skup kroz diskusiju panelista, novinara, studenata i svih ostalih propitao aktualno stanje medijskog djelovanja u BiH, analizirao utjecaj IT industrije i konvergencije na kvalitetu i distribuciju medijskih sadržaja, te da je otvorio neke nove teme kojima bi se bavile buduće konferencije FENA-e. Zahvaljujući punopravnom članstvu naše agencije u međunarodnim asocijacijama, imamo čast da su sudionici naše konferencije i predsjednik i glavni tajnik EANA-e, predstavnici akademske zajednice iz cijele BiH, eksperti međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama, predstavnici medijskih udruga, pravnici, te vlasnici medija koji su tijekom konferencije iznijeli svoje poglede na stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini, utjecaj umjetne inteligencije na produkciju medijskih sadržaja, autorskopravnu zaštitu medijskih sadržaja i konačno perspektive medijskoga razvoja u svijetu, ali i kod nas", kazao je Musa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti