Broj poslova u BiH se smanjuje

Analiza tržišta rada 2023. otkriva uznemirujuće trendove

08.08.2023. 11:20 / Izvor: Akta.ba
analiza

Tržište rada u preokretu: dok raste potražnja za radnicima u proizvodnji, vozačima, te radnicima u logistici, pada potražnja u IT sektoru.

Rezultati analize tržišta rada koju je proveo portal MojPosao.ba pokazuju da je u prvoj polovini 2023. godine objavljeno ukupno 6.649 oglasa za posao putem kojih je oglašeno 14.992 radnih mjesta. U poređenju sa istim periodom prošle godine, broj oglasa je u blagom padu (-0,9%) što predstavlja preokret u odnosu na prethodne dvije godine kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu. Tako je naprimjer, u 2022. godini potražnja za radnicima rasla preko 30% u odnosu na 2021.

Prvi put nakon više od 10 godina pada potražnja za radnicima u IT sektoru, a raste interes poslotražioca za ove poslove. S druge strane, najveći porast potražnje za radnicima zabilježen je u kategoriji transporta, skladištenja i logistike.

Koje kategorije poslova su bile najtraženije?

Poslodavci su u prva dva kvartala 2023. godine najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama:

Komercijala – Prodaja – 21.00%

Transport - Skladištenje i logistika- 9.93%

Ekonomija i finansije – 7.90%

Elektrotehnika – Mašinstvo – 7.55%

Ugostiteljstvo i turizam – 7.11%

Bankarstvo – 3,52%

IT – 2.95%

Proizvodnja – 2,87%

Administrativne i slične usluge 2,59%

Zanatske usluge - 2,35%

zanimanja

Za koje poslove su radnici u BiH najviše zainteresovani?

Najveći interes za rad u 2023. godini zabilježen je u kategorijama: Administrativne usluge, Nekretnine, Osiguranje, Komercijala-prodaja i Ljudski resursi, a najmanji interes za rad u kategorijama: Prevoditeljske usluge, Rudarstvo, Zanatske usluge, Obrazovanje i Konsalting.

S ovim zanimanjima brže do posla!

Najtraženija zanimanja u 2023. godini bila su:

Agent u pozivnom centru (call agent)

Trgovac / Prodavač

Komercijalista/unapređivač prodaje

Vozač (sve kategorije)

Skladištar

Radnik u proizvodnji

Konobar/Šanker

Voditelj prodaje / Menadžer prodaje

Bravar/cjevar/zavarivač/tesar

Kuhar

Najveća promjena na listi najtraženijih zanimanja desila se na 6. mjestu, na kojem su ove godine radnici u proizvodnji, dok prošle godine ova pozicija uopšte nije ulazila u prvih 10 zanimanja. Također povećana je potražnja za vozačima svih kategorija (posebno C i E), te radnicima u logistici poput skladištara/magacionera.

radnici

Hrvatska, Njemačka i UAE povećale potražnju za našim radnicima, najviše se traže ugostiteljski radnici

Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini 2023.godine, 7% oglasa je sa inostranom lokacijom. U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je nešto manji (-2%), međutim uprkos manjoj ponudi poslova u inostranstvu, podaci su pokazali da je broj prijava na ove oglase veći u odnosu na prošlu godinu, stoga možemo zaključiti da poslotražioci iz BiH imaju povećan interes za poslove u inostranstvu.

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija:  Ugostiteljstvo i turizam, Elektrotehnika - Mašinstvo, Transport - skladištenje i logistika, Zanatske usluge, Komercijala - Prodaja.

Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategoriji Transport, skladištenje i logistika, te pad potražnje za radnicima u IT sektoru.

„Osim porasta potražnje za vozačima za rad u inostranstvu, došlo je do rasta potražnje i za radnicima u kategoriji elektrotehnika i mašinstvo. Ono što je interesantno za ovu godinu je da je došlo do pada potražnje u IT sektoru što je odraz globalnih dešavanja, a pored toga pala je i potražnja za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji. Čak je i ugostiteljstvo zabilježilo blagi pad potražnje u ovoj godini“, izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija portala MojPosao.ba

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije: Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.

Da li je porasla potražnja za poslom?

Za prvih 6. mjeseci u ovoj godini portal MojPosao.ba zabilježio je više od 23% posjetilaca u odnosu na prošlu godinu. Objavljeni oglasi u prvoj polovini 2023. godine su pregledani 9.045.433 puta, a prosječan broj pregleda po oglasu iznosio je 1516. Poslodavci su, u ovom periodu, primili 187.079 prijava za posao putem portala MojPosao.ba

Do sada je registrovano ukupno 428.311 poslotražioca u MojPosao.ba CV bazi. U prvoj polovini 2023. godine registrovano je ukupno 31.029 poslotražioca što je 55% više u odnosu na isti period prošle godine, čime možemo zaključiti da su osobe znatno više bile aktivnije u ovoj godini kada je u pitanju potraga za poslom.

Kada je riječ o poznavanju stranih jezika među registrovanim poslotražiocima na portalu MojPosao.ba, u prvoj polovini 2023. godine, njih 9.961 je ostavilo podatke o poznavanju stranih jezika. Od toga, najviše govori engleski jezik 58,03%, dok njemački jezik govori 18,08%.

Rad od kuće i hibridni način rada sve popularniji

U posljednjih nekoliko godina poslodavci sve više daju mogućnost rada od kuće ili hibridnog načina rada. U 2022. godini na portalu je objavljen ukupno 171 oglas sa opcijom remote rada (potpuni rad od kuće) ili hibridnog načina rada (kombinacija rada od kuće i iz ureda). Najveći broj oglašenih poslova koji imaju naveden u oglasu ovaj način rada bio je za pozicije: Agent u pozivnom centru i Programer/Software Developer, te se isti trend nastavio i u 2023. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti