inovacije i stručnost

MIT Sloan i AmCham BiH predstavili petogodišnji program stipendiranja za lidere

11.08.2023. 08:09 / Izvor: Akta.ba
AmCham

Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, je podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za Bosnu i Hercegovinu.

U značajnoj saradnji koja teži otvaranju novih horizonta za Bosnu i Hercegovinu, MIT Sloan School of Management i Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) objavili su petogodišnju saradnju koja će omogućiti inovativnim, preduzetničkim liderima iz Bosne i Hercegovine da urone u inovacije i stručnost akademskog okruženja MIT Sloan.

Istraživači iz Bosne i Hercegovine imaće priliku istražiti i doprinijeti živahnom akademskom i profesionalnom ekosistemu MIT Sloan i Kendall Square u Cambridgeu, MA. Za razliku od tradicionalnih studijskih programa, ova stipendija nudi fleksibilnost prilagodbe individualnim aspiracijama, potičući novu generaciju lidera, preduzetnika i inovatora. Svake godine priliku za stipendiju na MIT-u dobije 20 istraživača iz cijelog svijeta, a zahvaljujući ovom programu jedno mjesto je zagarantovano istraživačima iz Bosne i Hercegovine.

Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, je podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za Bosnu i Hercegovinu. Dizajnirana je da ojača međunarodne veze, poboljša međusobno razumijevanje i potakne inovacije unutar zemlje.

U srcu inspiracije za ovaj program leži duboka veza koju Bill Carter, autor i filmski reditelj, ima sa bosanskim regionom. Poznat po svojim filmskim ostvarenjima "Kiss the Future", "Miss Sarajevo" kao i projektima u saranji sa MIT Sloan Global Programima, uključujući film "Time is Now" - Carterova nepokolebljiva posvećenost narodu i historiji Bosne i Hercegovine inspirisala je ideju za ovaj program.

"Stipendijski program prelazi obrazovanje; to je simfonija inspiracije, veze i nade", rekao je Carter. "Počastvovan sam što doprinosim ovom lijepom poglavlju u putovanju Bosne i Hercegovine." Carterova saradnja sa Stu Krusellom, višim direktorom globalnih programa na MIT Sloan, oživjela je ovu viziju.

"Misija MIT Sloan je da otkriva potencijale, njeguje i usmjerava pokretače promjena, posvećeni smo inovacijama, tehnologiji i globalnim izazovima i utjecajem", dodao je Krusell. "Oduševljeni smo što počinjemo ovu saradnju - koju vidimo kao produžetak naših osnovnih vrijednosti - i srdačno ćemo dočekati posjetioce-stipendiste iz Bosne i Hercegovine na MIT Sloan."

"Ponosan sam što sam dio ove transformacijske saradnje sa MIT Sloan. Usklađujući se s našom misijom promocije bilateralne trgovine i saradnje, ovaj projekat simbolizira obnovljeni fokus na budućnost i međunarodnu saradnju. Zajedno otvaramo put novoj generaciji vizionarskih lidera", izjavio je Nedim Hamzic.

"Kao koordinator radne grupe AmCham za međunarodnu saradnju u obrazovanju, prepoznajem ogroman trud koji je uložen u stvaranje ovog programa stipendiranja. Riječ je o inicijativi koja predstavlja izvanrednu priliku za istraživače, preduzetnike i inovatore iz Bosne i Hercegovine da uđu u svjetski poznato akademsko okruženje na MIT Sloan. Naši zajednički napori sigurno će ostaviti trajan utjecaj, jačajući međunarodne veze i potičući inovacije u našoj zemlji", dodala je Vesna Vlasic.

AmCham BiH nastavlja promovirati bilateralnu trgovinu i saradnju između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a ova stipendija je u skladu s tom misijom. Objava programa podudara se s premijerom filma "Kiss the Future" na Sarajevskom filmskom festivalu 11. augusta 2023. godine, simbolizirajući obnovljenu posvećenost budućnosti, inovacijama i međunarodnoj saradnji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti