USVOJENA ODLUKA

Nakon više od 10 godina povećane cijene vode u Mostaru

01.09.2023. 09:41 / Izvor: BHRT
voda

Vijećnici Mostara usvojili su odluku o povećanju cijene usluga vode za domaćinstva, privredne subjekte, kao i određene javne institucije.

Vijećnici Mostara usvojili su odluku o povećanju cijene usluga vode za domaćinstva, privredne subjekte, kao i određene javne institucije. Nove cijene vode u Mostaru, udar su na džep stanovništva- smatraju građani. Nadležni pak kažu kako je riječ o minimalnom povećanju cijena, te da je opravdano, jer je Javno preduzeće Vodovod zbog niskih cijena poslovalo s gubicima, a to se odrazilo i na održavanje i kvalitet usluge građanima.

Gradski vijećnici Mostara su usvojili odluku o poskupljenju usluga vode za 20 feninga po kubičnom metru vode za domaćinstva, umjesto 40 feninga koliko je tražilo Javno poduzeće vodovod. Kažu kako je riječ o minimalnom povećanju cijena, no, građani ipak negoduju.

"Da su ovo minimalne korekcije cijena prema gore, naime ispod 10% je povećanje po metru kubnom vode. Ovi drugi nameti koji ce se vidjeti na računima građana će se sigurno i uvijek se protumačiti kao udar na džep, međutim htio bih jasno reći da je to zakonsko usklađivanje nekih normi koje mi do sada nismo imali u obračunu", kaže Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

U Javnom poduzeću Vodovod kažu kako se cijene usluga nisu mijenjale od 2012. godine te da i s povećanjem imaju najniže cijene u Hercegovini. Poduzeće je svake godine poslovalo s gubitkom višim od 2 milijuna maraka, a sve se to odrazilo i na kvalitetu održavanja vodovodnog sustava. S novim cijenama će, kažu, moći poboljšati usluge građanima.

"Ono što naši građani s ovom cijenom mogu očekivati, s ovom cijenom vode mi smo napokon dobili mogućnost da namjenski koristimo namjenska sredstva, znači tu prije svega mislim na održavanje vodovodne infrastrukture i na sredstva za zamjenu vodomjera. Mi ćemo u narednih pet godina zamjeniti sve vodomjere", kazao je Anton Vidačak, direktor JP Vodovod.

Oko milijun i 300 tisuće maraka na godišnjoj razini će trebati za izmjene novih digitalnih vodomjera, kaže, Vidačak. Na taj način će se otkriti i smanjiti ilegalni priključci i gubitci vode, te osigurati dugoročno kvalitetno vodoopskrba građanima. Pred Javnim poduzećem Vodovod su pune ruke posla, no spremni su kažu uhvatiti se u koštac sa svim problemima, a u roku od 6 mjeseci dužni su dostaviti Gradskom vijeću izvješće o rezultatima poslovanja s novim cijenama vodoopskrbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti