6. Digitalni samit

Badnjević na Digitalnom samitu zapadnog Balkana o digitalnoj integraciji

07.10.2023. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Bdnjević

Almir Badnjević učestvovao je na 6. Digitalnom samitu zapadnog Balkana (WBDS) 4. i 5. oktobra u Sarajevu.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) Almir Badnjević učestvovao je na 6. Digitalnom samitu zapadnog Balkana (WBDS) 4. i 5. oktobra u Sarajevu, a domaćin samita je bilo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uz podršku RCC-a.

WBDS je ključni regionalni događaj koji je okupio vodeće stručnjake, predstavnike vlada, privatnog sektora i civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana i šire, kako bi razgovarali o digitalnoj transformaciji i njenom uticaju na region.

Ovogodišnji samit ima poseban fokus na digitalnoj integraciji i transformaciji, temama od ključnog značaja za budućnost naše regije.

Direktor Badnjević, imenovan je kao govornik na panelu posvećenom digitalnoj integraciji i interoperabilnosti. Njegovo učešće na ovom panelu odražava ulogu Bosne i Hercegovine u regionalnim inicijativama usmjerenim na razvoj digitalnog sektora i unapređenje e-uprave.

Tokom panela, Badnjević je dijelio svoje stručno znanje i iskustvo vezano za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini, ističući ključne izazove i prilike koje se javljaju u ovoj oblasti.

Na panelu o interoperabilnosti, direktor IDDEEA-e BiH je naglasio važnost standardizacije i kompatibilnosti sistema i podataka u različitim sektorima i institucijama.

Interoperabilnost je ključni element za uspješnu razmjenu informacija između različitih institucija u digitalnom okruženju.

Direktor Agencije je objasnio perspektive i pristupe koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini kako bi se ova interoperabilnost unaprijedila te se dotakao RCC projekata za automatsku provjeru vozačkih dozvola.

Naglasio je da digitalna transformacija predstavlja ključni faktor za unapređenje ekonomskog rasta, efikasnosti državne uprave i poboljšanje kvaliteta života građana.

"Ovo je prilika da pokažemo kako Bosna i Hercegovina aktivno radi na digitalnoj integraciji i transformaciji, te kako smo otvoreni za saradnju sa ostalim zemljama regiona radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva", kazao je.

Direktor IDDEEA-e BiH je također koristio ovu priliku da se susretne sa kolegama iz drugih zemalja, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija i partnera iz privatnog sektora kako bi razgovarao o potencijalnim projektima i inicijativama za unapređenje digitalne saradnje na zapadnom Balkanu.

Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine posvećena je promovisanju digitalnog razvoja i unapređenju e-servisa u zemlji. IDDEEA BiH radi na stvaranju povoljnog okvira za digitalni sektor, podržavajući inovacije, razvoj e-usluga i jačanje kapaciteta relevantnih institucija, saopćeno je iz ove agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti