Otvoren najmoderniji plastenički sistem, pilot projekt pametne poljoprivrede u BiH

01.12.2023. 07:51 / Izvor: SRNA
doboj plastenik

Zamjenik ambasadora Kine u BiH Mjao Dake pustio je jučer u rad najmoderniji plastenički sistem na poljoprivrednom gazdinstvu Starčević.

Zamjenik ambasadora Kine u BiH Mjao Dake pustio je jučer u rad najmoderniji plastenički sistem na poljoprivrednom gazdinstvu "Starčević" u dobojskom naselju Prnjavor Mali, koji raspolaže savremenom kineskim tehnologijom i opremom u vrednosti od 150.000 dolara.

Riječ je o pilot-projektu prve pametne poljoprivrede u BiH koji je plod saradnje nevladinih organizacija, Kineske fondacije za mir i razvoj i Udruženja prijateljstva Kine i BiH, uz aktivno posredovanje kineske Ambasade i podršku grada Doboja. 

Mjao rekao je novinarima da Kina koja ima 1.400.000.000 stanovnika, ulaže mnogo u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje što je i dalje dominanta industrijska grana, te da svoja iskustva, tehnologiju, znanje i resurse želi da podijeli sa BiH koja bilježi deficit zbog uvoza. 

On smatra da bi većom realizacijom projekata kao na primjeru gazdinstva Starčević BiH imala šansu da unaprijedi svoju ekonomiju. 

Mjao je zajedno sa Starčevićem ubacio i mlađ ribe šarana u rezervoare. 

Vlasnik gazdinstva Jugoslav Starčević pojašnjava da se kombinuju dvije vrste poljoprivredne proizvodnje, i to proizvodnja ribe u zatvorenom recikularnom akvakulturnom sistemu i proizvodnja povrća koja ima epitet biološke i ekološke. 

Starčević navodi da je uz 150.000 dolara u projekat uložio i 50.000 KM vlastitih sredstava. 

On kaže da su u okviru projekta izgrađena dva moderna plastenika od po 500 metara kvadratnih opremljeni savremenim računarom i senzorima, te pomoćni objekat sa mašinom i pet bazena za ribu, dominantno šarana, ali i drugih vrsta. 

"Suština proizvodnje je da otpad od ribe koristimo za prihranu povrća", objasnio je Starčević koji kaže da tokom četrnaestogodišnjeg rada nema problem sa plasmanom proizvoda. 

Opisujući princip rada, Starčević navodi da je "mozak" procesa mašina koji uzima vodu iz jezera i puni rezervoare ribom, da pumpa prečišćava tu otpadnu vodu aminokiselinama kojom se navodnjavaju biljke u plasteniku. 

"Trenutno u proizvodnji imamo papriku i zelenu salatu. Došla nam je i nova oprema iz Kine za horizontalnu proizvodnje jagode u plastenicima", kaže Starčević. 

On očekuje da na godišnjem nivou od pet rezorvoara proizvode pet tona ribe, a od oba plastenika do 15 tona povrća. 

Starčević je najavio da planira da plasteničku proizodnju proširi uvozom nove tehnologije i takozvane pametne energetske plastenike iz Kine. 

Predsjednik Udruženja prijateljstva Kine i BiH Faruk Borić pojašnjava da se radi o prvom pilot-projektu u BiH čija realizacija je trajala 11 mjeseci. 

"Eksperti kažu da je ovo nešto novo na ovom podneblju, ne samo u BiH već i šire", izjavio je Borić i naveo da je namjera da ovakvih projekata bude više na teritoriji Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta, odnosno gdje se ukaže interes. 

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević ističe da je Gradska uprava bila koordinator realizacije ovog projekta, za koji navodi da je jedan od najsavremenijih proizvodnih objekata u povrtarstvu. 

"Vjerujem da će mnogi odlučiti da krenu sličnim koracima", naveo je Kovačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti