Forenzičko računovodstvo

U BiH u 85 posto sudskih procesa u oblasti privrednog kriminala ne dolazi do kažnjavanja

19.12.2023. 11:46 / Izvor: Fena
Forenzičko računovodstvo

U Bosni i Hercegovini u 85 posto sudskih procesa u oblasti privrednog kriminala ne dolazi do kažnjavanja.

U Bosni i Hercegovini u 85 posto sudskih procesa u oblasti privrednog kriminala ne dolazi do kažnjavanja, istaknuto je u Sarajevu na konferenciji "Forenzičko računovodstvo u BiH - jučer, danas, sutra".

Menadžerica projekta "Izgradnja kapaciteta forenzičkog računovodstva u BiH" prof.dr. Meliha Bašić navela je da im je cilj osposobiti i certificirati sve koji rade na procesuiranju slučajeva prevara i korupcije u BiH.

"Centar za forenzičko računovodstvo treba da educira i promoviše tu struku kako bi slučajevi privrednog kriminala završavali izricanjem kazne", navela je Bašić. 

Dodala je da poseban problem predstavlja što u Federaciji BiH još nije prepoznata profesija forenzičkog računovođe, za razliku od RS-a, i da je pred nama zadatak da to harmoniziramo na nivou države.

Federalni porezni istražni inspektor Senad Hasanspahić naglasio je da je značaj forenzičkog računovođe u složenim istragama slučajeva privrednog kriminala veliki, posebno u ovom vremenu kada su počinioci tih krivičnih djela dosta sofisticirani.

Izjavio je da istražni organi još uvijek kaskaju u odnosu na počinioce i da specijalizacije iz oblasti forenzičkog računovodstva moraju biti realizovane u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti