ZA SAMO 20 DANA

Dodik tvrdi da je u RS došlo deset kompanija iz Njemačke da traže od njih ruski plin

26.12.2023. 09:31 / Izvor: Akta.ba
DODIK

Dodik je istakao da njemačke kompanije ne mogu da se nose s cijenom plina koja je ranije bila 300 dolara.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik izjavio je da je u proteklih 20 dana najmanje deset velikih kompanija iz Njemačke došlo u ovaj entitet jer, kako tvrdi, znaju da im može dugoročno obezbijediti snabdijevanje plinom iz Rusije.

Dodik je istakao da njemačke kompanije ne mogu da se nose s cijenom plina koja je ranije bila 300 dolara, sada košta 3.000 dolara te je kazao da Njemačka neće dugo godina doći u priliku da ima ekonomsku cijenu gasa kao u RS-u.

Osim toga, rekao je, kako prenosi RTRS, da se u Laktašima trenutno otvaraju dvije fabrike te će biti otvorena i treća do kraja naredne godine u kojoj će se zaposliti oko 2.500 radnika.

"Moramo da izgradimo novu industrijsku klasu radnika da rade u realnom sektoru i da imaju dobru platu", istakao je Dodik.

Govoreći o svojoj inicijativi da najniža plata u ovom entitetu u idućoj godini bude 1.050 KM, Dodik je rekao da je potrebno da najniža plata bude vidljivo povećana, da se vidi kako će se to reflektovati i da svi podnesu teret toga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti