sindikata radnika Univerziteta Zenica

Husejinspahić: Vlada ZDK treba vratiti funkcionalne dodatke i potpisati Kolektivni ugovor

28.12.2023. 11:35 / Izvor: Fena
zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opstruira zaključenje i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opstruira zaključenje i potpisivanje novog Kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja - kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Samostalnog sindikata radnika Univerziteta Zenica Ajdin Husejinspahić.

On je ustvrdio kako su uspješno okončali petomjesečne pregovore oko novog kolektivnog ugovora koji su u oktobru parafirali, ali su po konačnom prijedlogu teksta tog dokumenta koji su dobili u četvrtak, 21. decembra, uvidjeli kako jedna trećina, odnosno stotinjak zaposlenih na tom univerzitetu ne bi dobila najavljeno uvećanje plaće. Tačnije, dodao je, plaća bi im ostala na istom nivou.

Netačnom je ocijenio izjavu u nekim medijima te saopćenju za javnost premijera Vlade ZDK Nezira Pivića kako je linaearno uvećanje plaće "svim zaposlenim za 250 KM" inicirala Vlada ZDK, jer je takav prijedlog, naglasio je, bila inicijativa tog sindikata.

"Mi smo spremni ako ima dobre volje da kolektivni ugovor potpišemo već sutra ili u srijedu i da im zahvalimo, bez obzira na određene nesporazume. Normalno je da dođe do neslaganja, ali mi živimo u slobodi i dužni smo govoriti istinu. Tu smo svi u javnom sektoru zbog javnog interesa, a to je u konkretnom slučaju snažan Univerzitet u Zenici", istakao je Husejinspahić.

U tekstu novog kolektivnog ugovora izvršena je, podvukao je, izmjena kojom zaposlenici ne bi imali pravo na naknadu troškova za funkcionalne dodatke, a za koje se do sada isplaćivalo 150 do 200 KM.

Zaposlenici su, naglasio je, imali pravo na naplatu maksimalno dva funkcionalna dodatka "za rad izvan propisane norme", ali nastavnici koji su realizirali časove preko osnovne norme morali su se "odreći ili jednog funkcionalnog dodatka ili rada preko osnovne norme".

Naredni korak Sindikata, ako ne dođe do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, bit će organizacija štrajka upozorenja.

"Kada smo krenuli u pregovore, zauzeli smo jedan stav - niko od radnika nakon zaključenja ovog kolektivnog ugovora ne smije ostati uskraćen za svoja prava. Svi za jednog, jedan za sve - to je bila naša maksima kojom smo krenuli u ovaj proces. Poručili smo da ostavljamo sedam dana predstavnicima vlasti. Akt dobre volje bi bio i razgovor, za koji smo otvoreni - da se samo iz člana 26. stav 2. eliminiše pozivanje na Odluku o standardima i normativima, koja ne sadrži funkcionalne dodatke. Ukoliko ne dobijemo te garancije, ukoliko se Vlada ZDK ogluši, ispoštovat ćemo sve zakonske procedure i već od četvrtka, za sedam dana, od 10 do 12 sati stupiti u štrajk upozorenja", najavio je Husejinspahić.

Štrajk će, najavio je, održavati svakog četvrtka u sedmici sve dok se ne udovolji njihovim zahtjevima.

"Kada se steknu uslovi to će preći i u generalni štrajk", podvukao je Husejinspahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti