Poslovodni odbor BHRT-a:Nećemo dopustiti nastavak pljačke nelegalnog menadžmenta RTVFBiH

06.01.2024. 08:20 / Izvor: Akta.ba
bhrt

Poslovodni odbor BHRT-a reagirao je na saopćenje Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH.

Poslovodni odbor BHRT-a reagirao je na saopćenje Samostalnog sindikata uposlenika RTV Federacije BiH u kome su se iz tog sindikata osvrnuli na situaciju na javnom servisu, te pozvali generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića da potpiše aneks ugovora o naplati RTV takse kako bi se time nastavilo redovno poslovanje BHRT-a i RTV Federacije BiH.

"U jučerašnjem obraćanju spomenuti, u svom dobro poznatom maniru medijskih reketaša, prozivaju generalnog direktora BHRT i državnog ministra prometa i komunikacija za navodnu nezakonitost po kojoj uplata sredstava od prikupljene RTV takse ne može biti vršena na račun BHRT-a, iako je to bila uredna praksa sve do 2017.  kada RTRS jednostrano istupa iz sistema prikupljanja takse", navodi Poslovodni odbor BHRT-a.

Pri tome se, kako dodaje Poslovodni odbor BHRT-a, pozivaju na član 57. Zakona o RTVFBiH u čijem petom stavu stoji da će RTVFBiH biti ugovorna strana u svim ugovorima koji se odnose na prikupljanje RTV takse koji se, između ostalog, mogu povjeriti drugim pravnim licima (u ovom slučaju Elektroprivredi BiH) a u skladu s odredbama člana 18. Zakona o javnom RTV sistemu BiH u čijem stavu 5. stoji da "U svim ugovorima, koji se odnose na prikupljanje RTV takse iz stava 3. ovog člana, svaki javni servis bit će ugovorna strana".

"Javnost treba da zna da to nikad nije bilo sporno i da RTVFBiH treba da bude ugovorna strana kao što je bila tokom deset godina naplate takse preko tri telekom operatera u BiH. Ono što menadžmet koji od 2013. nema validan mandat i njihov sindikat žele imputirati, a nema veze s istinom je da ugovornoj strani prikupljeni novac mora biti uplaćen na račun. To je obmana, jer i u ugovorima s telekomima je novac od takse uplaćivan na račun otvoren u BHRT (do uspostave korporacije) i s njega je vršena zakonska raspodjela prema članu 23. krovnog Zakona o javnom RTV sistemu BiH, po kojoj BHRT-u pripada 50, a entitetskim servisima po 25 posto prikupljene takse.", dodaje Poslovodni odbor BHRT-a. 

Napominju da je u istom članu precizno navedeno da se novac bez odlaganja uplaćuje na jedinstveni račun i to je jedini član u svim zakonima koji jasno tretira način uplate sredstava od RTV takse i marketinga.

"Dakle, ugovorna strana i uplata sredstava ničim nisu povezane i iz toga je jasno da nelegalni menadžment RTVFBiH i njihov sindikat ne govore istinu. Napominjemo da je u prethodnih šest godina, načinom naplate takse na koji ponovo žele prisiliti generalnog direktora BHRT i dobiti podršku ministra Edina Forte, RTVFBiH nezakonito prisvojila i potrošila skoro 20 miliona maraka. Pozivamo ih da građanima odgovore šta su i na osnovu kojeg zakona uradili s novcima koje su građani uplatili po osnovu obaveza za RTV taksu. Zar misle da će generalni direktor BHRT svojim potpisom na aneks ugovora pod istim uslovima legalizirati nastavak pljačke nelegalnog menadžmenta RTVFBiH i nastaviti nanošenje nesagledive štete BHRT-u", navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora BHRT-a .

PREUZMI DOKUMENT:
Saopćenje Poslovodnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti