Odluka Vlade FBiH o najnižoj plaći mogla bi pasti na sudu, ako neko uputi apelaciju

12.01.2024. 13:03 / Izvor: Faktor
vlada fbih

Odluka o najnižoj plaći u FBiH koju je Vlada Federacije BiH donijela 29. decembra 2023. godine je zbog proceduralnog propusta ništavna.

Odluka o najnižoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine koju je Vlada Federacije BiH donijela 29. decembra 2023. godine je zbog proceduralnog propusta ništavna, naveo je Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH, u odgovoru na zastupničko pitanje federalnom zastupniku Admiru Čavaliću.

Biber dodaje da bi Ustavni sud FBiH, ako neko uputi apelaciju, poništio ovu odluku bez ikakve rasprave.

Vlada je prekršila zakone 

Federalna vlada je 29.12.2023. na hitnoj sjednici donijela odluku o iznosu najniže plaće u FBiH za 2024. godinu u visini od 619 KM. Do sada je iznosila 596 KM. Odluka je objavljena u Službenim novinama FBiH gdje se navodi kako je Vlada prethodno konsultirala Ekonomsko-socijalno vijeće, a što je demantirao predsjednik ESV-a Edhem Biber.

 Tačna je informacija da tokom 2023. godine nije održana niti jedna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije BiH. Poslije konstituiranja nove vlade u aprilu 2023. godine pokušao sam sazvati konstituirajuću sjednicu ESV-a i uputio pismene pozive socijalnim partnerima kako bi se to realiziralo.

Sindikat i poslodavci su izrazili spremnost da pristupe konstituiranju ESV-a u novom sazivu, međutim Vlada nije odgovorila na taj poziv. Pozivi su ponovljeni u više navrata pismeno i usmeno, ali iz Vlade FBiH do danas nismo dobili nikakav odgovor napominjući da je takav gest suprotan članu 17. Sporazuma o osnivanju ESV-a za teritorij FBiH kojim je utvrđeno da su socijalni partneri u obavezi održati konstituirajuću sjednicu ESV-a najdalje 30 dana poslije konstituiranja vlasti - naveo je Biber.

Dodaje kako je Sporazumom o osnivanju ESV-a decidno definirano da se određena zakonska rješenja iz oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike obavezno moraju raspravljati na sjednicama ESV-a.

- Sva zakonska i podzakonska rješenja koja ne prođu tu formalnu proceduru su iz proceduralnih grešaka oboriva na Ustavnom sudu FBiH. Zbog nepoštivanja Sporazuma o osnivanju ESV-a Vlada direktno krši odredbe Zakona o obligacionim odnosima u FBiH, ali i Zakona o radu kao i međunarodne konvencije 87. i 98. koje su, s obzirom na to da su ratificirane u BiH, u pravnom smislu iznad domaćeg zakonodavstva i moraju se direktno primjenjivati u BiH.

Najnoviji primjer nepoštivanja Zakona o radu, odnosno, odredbe člana 78. stav 3. je objavljivanje Odluke o najnižoj plaći u FBiH za 2024. godinu, gdje Vlada FBiH nije uopće konsultirala ESV iako je Zakonom o radu to izričito morala učiniti. Takav pravni akt zbog navedenog proceduralnog propusta je pravno ništavan i Ustavni sud FBiH ako neko uputi apelaciju će ga poništiti bez ikakve rasprave - naveo je Biber.

Upitali smo ga ko ima pravo podnijeti apelaciju sudu.

- Može grupa federalnih zastupnika, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH. Evidentno je da je Vlada FBiH prekršila procedure - govori Biber.

Dodaje kako ga još niko iz Vlade FBiH nije kontaktirao.

Procedura je srce demokratije 

- Oni su mudre sove, samo šute. Ova situacija se može riješiti na način da se konstituira ESV, da uđu u zakon, rekli su da se bore za pravnu državu. Da se zaista obave konsultacije i objave šta hoće i kako hoće. Mora akt doći na sjednicu ESV-a. Ne može to da su se konsultovali sa nekim u četiri oka, u kafani, to ne može. Zakon je propisao da mora biti sjednica ESV-a.

Ekonomsko-socijalno vijeće je zakonom definisana institucija u FBiH. I ne samo da se ta odluka o najnižoj plaći može osporavati na Ustavnom sudu, sva zakonska rješenja koja Vlada uputi pogotovo iz socijalne oblasti, ekonomskih odnosa, uključujući fiskalne zakone, mogu biti oboreni na Ustavnom sudu jer u proceduralnom smislu nisu ispoštovane određene stvari, a učio sam da je procedura srce demokratije - govori Biber.

Osvrnuo se na pitanje da li su poslodavci dužni provoditi ovu odluku.

- Formalno-pravno nisu, mogu je osporavati jer nisu učestvovali u tome kako je predviđeno zakonom. Kako će se oni ponašati, zaista ne znam. Ima još jedan problem. Najniža plaća je osnov za sva socijalna druga davanja u FBiH prema socijalnim, boračkim kategorijama. Može se nanijeti nesaglediva šteta. Mogu te službe po automatizmu početi isplaćivati davanja, a u nastavku se pokrene inicijativa o osporavanju odluke i može nastati nesaglediva šteta za budžet FBiH. Nije to jednostavno - rekao je Biber.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti