ISPAŠTAJU PACIJENTI

Od kantona do kantona: Jedni lijekove plaćaju, drugima besplatni

15.01.2024. 07:56 / Izvor: Federalna.ba
lijekovi

Građani Bosne i Hercegovine plaćaju najviše cijene lijekova u regiji.

Građani Bosne i Hercegovine plaćaju najviše cijene lijekova u regiji. Ništa novo, i na to smo navikli. Ali dodatni problem je što se pravila razlikuju od kantona do kantona. Pa se jedan lijek u jednom kantonu može dobiti na recept, ali će u drugom pacijent isti lijek morati platiti. Priča vodi u Unsko-sanski kanton - o odgovornosti, pacijentima i novcu koji nemaju.

Građani Unsko-sanskog kantona na mjesečnom nivou moraju izdvojiti mnogo više novca za lijekove koji su u drugim kantonima besplatni. Najteže to pada onima s najnižim primanjima. Kažu, lijekova je mnogo, ali ako žele preživjeti – izbora nemaju:

„U penziji sam, za lijekove ode dosta novca. Pet-šest stotina maraka. Za lijekove koje ja trošim.“

„Koristim lijekove i trakice za šećer, tlak, masnoću, i još nekakvih usput, izdvojim 70 KM i više.“

„Penzioner sam, na lijekova dosta trošim, imam visok tlak, šećer.“

Izbora nemaju ni u bolničkoj apoteci. Mnoge lijekove nabavljaju, iako im se sredstva ne refundiraju. Kažu, na njihovu štetu, ali pacijentu moraju pomoći.

"Trudimo se i na teret naše ustanove da pacijentima omogućimo sve lijekove koji su dostupni. To nam stvara problem, ali pacijent ni u kojem slučaju s te strane nije ugrožen. Trudimo se da obezbijedimo lijek i pored toga što nam on nije priznat od Zavoda", ističe Edhem Midžić, načelnik bolničke apoteke.

To što određeni kantoni imaju protekcije - diriguje novac. Federalna bolnička lista lijekova je polazna, sve nadopune ovise o sredstvima kojima raspolažu kantoni. U ovom slučaju to – nije dovoljno.

"Bolnička federalna lista pokriva 65% lijekova koji su neophodni za funkcionisanje jedne zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog tipa, a što nije dostatno jer se na osnovu toga dogovaraju sredstva sa zavodima", dodaje Midžić.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne politike USK-a ističu da su besplatni lijekovi oni sa liste A.

"Kad je u pitanju lista A lijekova, podrazumijeva se da se lijekovi u 100% iznosu finansiraju sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona, a bez učešća osiguranika, kad je u pitanju lista B, ona se finansira sredstvima Zavoda u procentualnom iznosu u skladu s financijskim mogućnostima Zavoda", objašnjava Zemina Kadirić, ministrica zdravstva i socijalne politike USK-a (SDA).

O finansijskim mogućnostima ovisi i to koji će lijek preći s liste B na listu A – onu koja je besplatna. Slična situacija je i u Hercegovačko-neretvanskom te u Kantonu 10.  Ko je odgovoran – ne zna se, a dok se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge – ispaštaju pacijenti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti