Predstavljene nove usluge kreirane u sklopu projekata digitalne transformacije

15.02.2024. 15:43 / Izvor: Fena
digitalizacija

Bosna i Hercegovina se ubrzano kreće ka digitalnoj transformaciji u skladu sa standardima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina se ubrzano kreće ka digitalnoj transformaciji u skladu sa standardima Evropske unije (EU), o čemu, među ostalim, svjedoče - nova usluga digitalnog identiteta, kao i uspostavljanje elektronskog potpisa, predstavljeni danas u Banjoj Luci.

Tim povodom, Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) posjetio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, gdje je zajedno s ministrom  komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom i direktorom IDEEAA-e Almirom Badnjevićem govorio o značaju procesa digitalizacije i drugim pitanjima važnim za budućnost BiH.

Ambasador Sattler je istaknuo kako je proces digitalizacije u vrhu prioriteta.

"To je budućnost, digitalizacija je prisutna u svim sferama našeg života i ona je u vrhu prioriteta EU. Bitna je nabavka opreme, a postojanje elektronskog potpisa će olakšati i građanima i privatnom sektoru", kazao je Sattler.

Istovremeno se osvrnuo na obaveze Bosne i Hercegovine pred predstojeću sjednicu Evropskog vijeća, zakazanu za 21. mart, rekavši novinarima kako su predstojeće sedmice ključne za ispunjavanje preostalih prioriteta, uključujući usvajanje zakona o pranju novca, sukobu interesa i o sudovima BiH.

"Svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti i ažurnosti, bitno je sve što se može uraditi u narednim sedmicama. Usvajanje ova tri zakona su apsolutno minimum", poručio je, između ostalog, Sattler.

Ministar Forto je podsjetio na podršku koju EU pruža na planu strateških infrastrukturnih projekata u BiH.

"EU je uložila više od milijardu i po maraka u naše ceste...Ako oni ulažu novac mi trebamo stvari ubrzati, treba da gradimo 'digitalne autoceste'. Pozivam sve da se uključe u ovu utrku. Poslovanje bez prikupljanja papira. Jako je bitno da počnemo graditi i da naučimo kako se ovo radi i pozivam sve da ovo podržimo", kazao je Forto.

Direktor Badnjević je ukazao na značaj EU potpore jačanju kapaciteta agencije na čijem je čelu.

"Od 2015. godine, EU je izdvojila više od deset miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA-e, a što uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizovane opreme", rekao je Badnjević.

Kako je rečeno, nova usluga digitalnog identiteta građanima Bosne i Hercegovine, kao i uspostavljanje elektronskog potpisa, 18 godina nakon donošenja zakona, će građanima olakšati ostvarivanje prava i usklađivanje s EU standardima i regulativama.

Ovaj će projekt, istovremeno, pružiti podršku cjelokupnoj poslovnoj zajednici u kontekstu prelaska na bespapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje.

Uz finansijsku podršku EU, IDEEAA radi i na implementaciji digitalnog ID novčanika u skladu sa posljednjim evropskim regulativama poput (eIDAS 2.0.), koji bi trebao biti  predstavljen do kraja godine.

Nakon obraćanja medijima, ambasador Satler je posjetio Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručio ključeve sedam terenskih vozila koje je donirala EU kako bi podržala aktivnosti IDEEAA-e.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti