U narodu poznata i kao Jagodarevo

Čelić: Dani jagodičastog voća u BiH - Brendirana čelićka jagoda poznata širom Evrope

10.05.2024. 14:57 / Izvor: BHRT
čelić

U Čeliću se do 12. maja održava 28. Privredno-turistička manifestacija "DANI JAGODIČASTOG VOĆA BiH" ČELIĆ 2024.

U Čeliću se do 12. maja održava 28. Privredno-turistička manifestacija "DANI JAGODIČASTOG VOĆA BiH" ČELIĆ 2024.

Čelić je u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i van granica naše zemlje posebno poznat po jagodama izvrsnog kvaliteta, a manifestacija, u narodu poznata i kao Jagodarevo, prvi puta je održana 1980. godine.

Pored izložbenog prostora i brojnih izlagača, manifestacija redovno biva obogaćena brojnim edukativnim programima, okruglim stolovima i stručnim raspravama, promocijama i prezentacijama.

Dok traje sajam jagoda, pogledajte priču o uzgoju jagoda u ovom kraju. Proizvođači očekuju dobar urod. Brendirana čelićka jagoda poznata je širom Evrope, a ovih dana puni police hrvatskih trgovina.

Prema broju registrovanih proizvođača, na području Čelića je oko 600 hektara zemljišta pokriveno plasteničkom proizvodnjom. Kada se uzmu u obzir i neregistrovani, broj je mnogo veći. Berba je uveliko u toku i traje danima. Proizvođači jagodu plasiraju na bh. tržište, u Hrvatsku i dio za Njemačku. Karasuljići su, kažu, za sada zadovoljni urodom. Imaju zasađenih jagoda na 26 dunuma zemljišta i sve je pokriveno plastenicima.

"Samo je jedna prednost, da je zaštitimo od kiša i malo ranije krene. Ono ostalo su sve mane, vjetrovi sruše, snijeg poruši, vruće je unutra, troškovi su, sve je skupo", kazao je Smajil Karasuljić, proizvođač.

"Netretirana, neprskana, što naš narod kaže. Na kraju su počeli pitati je li totalisana. Ne. Vidite da je u zaštićenom prostoru, sto posto bio.", ističe Hajrudin Karamović, proizvođač.

Urodom je zadovoljan i Edin Karasuljić, koji ima zasađenih jagoda na 10 dunuma zemljišta. Razvoj plasteničke proizvodnje, uz podršku vlasti im je, kaže, znatno unaprijedio proizvodnju.

"Ovdje sam ja imao i prije dvije godine sedam dunuma na otvorenom polju i to kad dođe sezona da se bere, onda su nas zadešavale velike majske kiše. To je sve znalo da truhne.“ Da ubaciš u korpicu 10 jagoda, a 50 da baciš.", naglašava Edin Karasuljić, proizvođač.

Na imanju Karasuljića smo zatekli i njihove vrijedne kćerke, šestogodišnje bliznakinje Emu i Ednu, koje rade punom parom.

Općina Čelić je u Bosni i Hercegovini, ali i regiji poznata po proizvodnji najvećih količina jagode. Uzgoj traje više od pet decenija, a plastenička proizvodnja je sada skoro potpuno zastupljena.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti