Nema nijednog radnika

Kompanija brata Novaka Đokovića u 2023. poslovala sa 3,1 milion KM dobiti

23.05.2024. 13:32 / Izvor: Akta.ba
legacy

Od registracije pa do danas ovaj privredni subjekt nema prijavljenih radnika tako da se poslovanje vodi sa 0 radnika.

Đorđe Đoković je najmlađi od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalne teniske karijere posvetio biznisu.

Kompaniju Legacy International d.o.o. osnovao je 2022. godine u Banja Luci a posjeduje istu kompaniju i u Beogradu.

Subjekt je registriran kao svojevrsna agencija sa radom sportskih objekata kao osnovnom djelatnošću i ostalim srodnim djelatnostima.

Finansijski podaci

Tokom godine osnivanja, prema finansijskim podacima za 2022. godinu, kompanija nije imala prihod i poslovala je u minusu sa sitnim gubitkom od oko 3600 KM.

Kada je u pitanju poslovanje u 2023. godini, finansijski pokazatelji ukazuju na enorman poslovni uspjeh koji se u samo godinu dana od 0 KM prihoda popeo na 19,7 miliona KM prihoda, tačnije 19.743.331.00 KM.

Kada je dobit u pitanju, kompanija je tokom 2023. godine zaradila 3,1 milion KM, tačnije 3.146.404.00 KM.

Ono što je svakako interesantno je što od registracije pa do danas ovaj privredni subjekt nema prijavljenih radnika tako da se poslovanje vodi sa 0 radnika.

Kontraverze oko turnira "Srpska open"

Inače, ova kompanija Đokovića je primarno bila zadužena za organizacione aktivnosti vezane za teniski ATP turnir "Srpska open".

Turnir ATP turnir "Srbija open" je još 2009. godine pokrenula porodica Novaka Đokovića, a direktor turnira je Đorđe Đoković.

Sam turnir u Banja Luci je izazvao mnogo javnih kontraverzi tokom i nakon organizacije kao i sama kompanija Legacy international d.o.o. koja je posao organizacije dobila netom po osnivanju.

Po samom početku organizacije, Vlada RS je Gradu Banja Luka "ustupila" pravo na atraktivnoj gradskoj lokaciji oko parka "Mladen Stojanović" a u izgradnju je uloženo, prema zadnjim proračunima, oko 50 miliona KM javnog novca.

Kompanija se već krajem 2023. godine okrenula marketinškim aktivnostima te je tako po zadnjim zabilježenim tenderskim aktivnostima dobila tender za promociju Olimpijskog centra "Jahorina" iz septembra 2023. godine vrijedan 72.180,00 KM bez PDV-a.

Podsjećamo,projekat su zajedno finansirali Grad Banja Luka i Vlada RS, a sredstva su prebačena Teniskom savezu RS, koji je izvođača izabrao mimo postupka javne nabavke, iako se radi o javnom novcu.

Zbog netransparetno (po)trošenog novca za "Srpska open" turnir, podneseno je više prijava protiv premijera RS Radovana Viškovića, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i drugih odgovornih u Gradskoj upravi i Teniskom savezu RS za koje je u oktobru 2023. godine, RJT RS donijelo naredbu o nesprovođenju istrage, jer nije počinjeno krivično djelo.

Čak se i Agencija za javne nabavke BiH izjasnila da njen posao nije analiza budžetske potrošnje.

Do konačne cifre utrošenih sredstava za prošlogodišnji teniski ATP turnir Srpska Open još uvijek nije moguće doći jer se Vlada Republike Srpske, Grad Banja Luka ali i brojna druga javna preduzeća koja su učestvovala kao pokrovitelji ne oglašavaju, istražio je TI u BiH.

Još jedna propala investicija u nizu?

Kako je jasno da se turnir neće održati ove godine (a čini se ni narednih), već postoje indicije da neće biti ispoštovana obećanja njegove dugoročne upotrebe.

Već nekoliko mjeseci nakon završetka turnira vrijeme kao da je stalo za ovaj kompleks te se postavlja pitanje da li je investicija uopšte bila potrebna.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti