VSTV OKRUGLI STO

Alternativno rješavanja sporova još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou

26.06.2024. 10:27 / Izvor: Akta.ba
VSTV okrugli sto

Aktivna uloga zakonodavne i izvršne vlasti jedan je od ključnih elemenata u procesu reforme oblasti alternativnog načina rješavanja sporova.

Aktivna uloga zakonodavne i izvršne vlasti jedan je od ključnih elemenata u procesu reforme oblasti alternativnog načina rješavanja sporova, poruka je dvodnevnog okruglog stola posvećenog usvajanju Strategije razvoja alternativnih načina rješavanja sporova, organizovanog u saradnji sa Evropskom unijom i Vijećem Evrope. Okrugli sto, koji je okupio predstavnike pravosuđa, VSTV-a i izvršne vlasti, održan je 24-25.06.2024. u Sarajevu.

Tokom događaja je naglašeno da je reforma u ovoj oblasti potrebna kako bi upotreba alternativnih načina rješavanja sporova (ARS) zaživjela u praksi, a usvajanje Strategije predstavlja samo prvi korak u ovom procesu. Tokom događaja istaknuto je da pravosuđe poduzelo sve neophodne mjere na uspostavljanju ovakvog načina rješavanja sporova, što se manifestuje kroz kreiranje Nacrta Strategije za alternativno rješavanje sporova. Imajući u vidu međunarodne izvještaje o pravosuđu koji upozoravaju da je neophodno uvesti funkcionalan sistem ADR-a, ključno je da se izvršna vlast u potpunosti angažuje u provođenju preporuka i direktiva Evropske unije.

Predsjednik VSTV-a BiH, Halil Lagumdžija, je istakao da uprkos izuzetnom potencijalu koji alternativno rješavanje sporova ima u pogledu bržeg, jednostavnijeg, jeftinijeg i interesima stranaka prilagođenijeg načina rješavanja sporova, njegova upotreba u BiH još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou. Predsjednik Lagumdžija je pozvao izvršnu vlast na svim nivoima, posebno ministarstva pravde, na isvajanje Strategije razvoja alternativnog rješavanje sporova, od čega će koristi imati i građani i pravosuđe.

vstv

Ispred Delegacije EU u BiH Enrico Visentin je istakao značaj Direktive EU o posredovanju u građanskim i privrednim stvarima iz 2008. godine. Naglasio je da bi promicanje korištenja medijacije u BiH i njeno usklađivanje sa duhom Direktive EU uskladilo zakonski i regulatorni okvir BiH sa okvirima zemalja članica EU. Ovo usklađivanje bi takođe poboljšalo pravnu sigurnost za preduzeća i investitore, podstičući atraktivniju i stabilniju klimu za ulaganja.

Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica Odjela za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada u sudovima, istakla je da VSTV BiH ostaje posvećeno reformskom procesu u ovoj oblasti, ali da će svoje kapacitete i reformske inicijative u saradnji sa međunarodnim partnerima, prije svega Evropskom unijom, nastaviti prvenstveno kroz aktivnosti na unapređenju sudske nagodbe kao jednog od načina rješavanja sporova, dok izvršna i zakonodavna vlast trebaju preuzeti odgovornost i daljnje korake na sistemskom rješavanju ovog pitanja.

Takođe je ukazano na to da sudije, advokati i medijatori trebaju proaktivnije pristupiti primjeni svih metoda alternativnih načina rješavanja sporova. Učesnicima je predstavljen i italijanski model medijacije, kao jedan od najuspješnijih u Evropi. O prednostima i načinima primjene ovog modela govorio je Leonardo D'urso, predsjednik i osnivač ADR Centra i jedna od najznačajnijih ličnosti u razvoju medijacije u međunarodnim okvirima, te Adi Gavrila, ekspert iz CEPEJ-a.

VSTV BiH aktivnosti usmjerene ka unapređenju primjene alternativnih načina rješavanja sporova provodi u okviru projekta “EU podrška reformama pravosuđa u BiH”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti