Vina Zvonke Bogdana predstavljena sarajevskim vinoljupcima

29.10.2013. 12:53 / Izvor: eKapija.ba
Vina Zvonke Bogdana predstavljena sarajevskim vinoljupcima
OTVORI GALERIJU

Vinarija Zvonko Bogdan iz Srbije predstavila se na ovogodišnjem sajmu vina Wine Weekend koji se održavao u Sarajevu.

Vinarija Zvonko Bogdan iz Srbije predstavila se na ovogodišnjem sajmu vina Wine Weekend koji se održao prošlog vikenda u Sarajevu. Ivan Aleksić, menadžer prodaje ove Vinarije, koja je inače, u vlasništvu poznatog pjevača Zvonke Bogdana, sa poslovanjem je krenula tek prije tri godine.

Trenutno su prisutni samo na tržištu Srbije,  a počeli su malo izvoziti i na bh. i crnogorsko tržište. Imaju 54 hektara vinograda, ali kako narudžbe stižu tako podižu proizvodnju.  ''Ove godine smo imali 105 000 boca i to je neka količina koju smo mi uspjeli da prodamo u Srbiji. Počeli smo sa izvozom malih količina na tržište BiH i Crne Gore. Radimo nešto malo za Austriju, Dansku, a sprema se izvoz i za Ameriku i Rusiju. Međutim to je više poziconiranje  jer nemamo te količine koje bi bilo dovoljne za neki ozbiljniji izlazak na velika tržište'', kaže Alaksić za eKapija.ba.

Krajnji kapacitet vinarije je 500 000 boca, a tu proizvodnju očekujemo za 5-6 godina i tada će nam trebati velika tržišta kao Rusija i SAD. Do tada ćemo se fokusirati na Srbiju i regiju, navodi naš sugovornik.

Kompanija se prvi put predstavila na sajmu u Sarajevu i to sa svojim vinima čiji je stil malo drugačiji od onog što se radi trenutno radi u Srbiji. ''Tehnolog nam je Nijemac pa imamo tu njemačku školu pravljenja vina i malo vučeno na srednjoeuropski stil za razliku od vinara regije koji kopiraju talijanski i francuski. Mi smo namjerno htjeli da se malo izmaknemo od toga", kaže Aleksić.   D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti