EU ministri zabrinuti zbog zastoja u BiH

18.12.2013. 12:31 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
EU ministri zabrinuti zbog zastoja u BiH

Govoreći o tonovima koji su preovladavali na jučerašnjem sastanku šefova diplomatija zemalja Evropske unije u Briselu, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je ukazala na poražavajući utisak koji je stekla o pitanju Bosne i Hercegovine,

Govoreći o tonovima koji su preovladavali na jučerašnjem sastanku šefova diplomatija zemalja Evropske unije u Briselu, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je ukazala na poražavajući utisak koji je stekla o pitanju Bosne i Hercegovine, javlja Slobodna Evropa.

"Što se BiH tiče, moram reći da me je tu dosta pogodila činjenica da BiH u raspravama gotovo nije ni spominjana. Mislim da je to loše u svakom slučaju. Naravno, kad sam to istakla, nekoliko kolega je reklo da je za tango potrebno dvoje, drugim riječima da je problem sa samom BiH", kazala je ona.

Sam komesar za proširenje Štefan Fuele obratio se direktno BiH liderima.

"Moram iskazati duboku zabrinutost Evropskog vijeća zbog zastoja u Bosni i Hercegovini. Lično sam potrošio mnoge sate u diskusiji puno različitih opcija sa političkim liderima te države tražeći izlaz. Prošli smo veoma dug put. Ali politički predstavnici Bosne i Hercegovine moraju također preduzeti konačne korake i postići održivo rješenje za primjenu presude Sejdić-Finci", kazao je on.

Tema Bosne i Hercegovine, iako nije bila na dnevnom redu, jeste pitanje kojem su se evropski ministri tokom čitavog dana vraćali.

Vesna Pusić kaže kako je kolegama predočila da je toj državi potrebno “više, a ne manje Evrope”. Suočeni sa tom dilemom i drugi ministri pred sam sastanak ponudile su nove opcije, poput primene kosovsko-srpskog scenarija na BiH prilike.

"Mi smo predložili da se napravi naredno zasjedanje Vijeća ministara vanjskih poslova u Briselu i da porazgovaramo o izradi akcionog plana. Smatramo da treba neko iz EU biti u takvoj ulozi kakvu ima Cathrine Ashton u dijalogu Priština – Beograd", naveo je ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec, prenosi Slobodna Evropa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti