Abreu: Otkazan kredit za plovni put rijeke Save

03.03.2014. 09:43 / Izvor: Oslobođenje
Abreu: Otkazan kredit za plovni put rijeke Save

Svjetska banka u BiH trenutno ima 11 aktivnih projekata u ukupnom iznosu od 420 miliona američkih dolara. Od ovog iznosa oko 38 posto sredstava je plasirano, a ostatak je na raspolaganju naredne tri-četiri godine.

Svjetska banka u Bosni i Hercegovini trenutno ima 11 aktivnih  projekata u ukupnom iznosu od 420 miliona američkih dolara. Od ovog iznosa oko 38 posto sredstava je plasirano, a ostatak je na raspolaganju naredne tri-četiri godine, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" šefica Ureda Svjetske banke u BiH Anabela Abreu.

"Oblasti u kojima se pruža podrška uključuju poljoprivredu, okoliš, zdravstvo, socijalnu sigurnosti zapošljavanje, lokalnu infrastrukturu i razvoj privatnog sektora. Pored toga, Svjetska banka je spremna za pružanje podrške za ključne reforme u BiH, poput reforme poslovnog okruženja, putem zajma za razvojnu politiku u iznosu do 50 miliona USD, kao i pružanjem direktne tehničke podrške", kazala je onda.

Upitana koliko BiH godišnje plaća kamata na neiskorištena sredstva, Abreu je kazala da je u okviru strategije partnerstva za BiH utvrđen iznos kreditnih sredstava raspoloživih za finansiranje razvojnih projekata u periodu 2012-2015. U slučaju da BiH, iz bilo kojih razloga, nije u stanju iskoristiti dio alociranih sredstva, može se izvršiti preusmjeravanje sredstava na druge projekte koje finansira Svjetska banka u BiH ili drugim zemljama regije Evrope i centralne Azije.

"Međunarodni zajmovi, uključujući i zajmove multilateralnih organizacija kao što je Svjetska banka, obično uključuju naknadu koja se plaća na neisplaćene iznose. Ako ste se zadužili iz međunarodnih fondova, onda je u interesu vaše zemlje da ta sredstva mobilizirate što prije da biste troškove tih zajmova opravdali stvarnim investicijama i radovima na terenu", rekla je Abreu.

 U zadnje vrijeme bili su aktuelni problemi oko OdRAZ-a i kredita za plovni put rijeke Save.  Abreu kaže da je Svjetskoj banci drago da je kreditna linija za mala i srednja preduzeća sada efektivna. Ovaj zajam za dodatno finansiranje u iznosu od 120 milionaUSD za BiH se nadovezuje na prvobitni zajam, odobren 2009, za povećanje podrške sektoru poduzetništva osiguranjem pristupa, na konkurentnim osnovama, finansiranju obrtnog kapitala i investicija u okruženju ograničene raspoloživosti finansiranja zbog uticaja krize iz eurozone.

"Očekuje se da će tokom četiri godine 140 firmi iz BiH ostvariti direktne koristi od ovog finansiranja sa srednjim i dugim rokom otplate. Pristup ovim sredstvima će malim i srednjim preduzećima omogućiti priliku da ojačaju izvoz, povećaju promet i zaposle dodatne radnike. Od 2010. kreditna linija prvobitnog projekta olakšanja pristupa finansiranju malim i srednjim preduzećima (EAF SME) je omogućila pristup finansiranju za preko 112 malih i srednjih preduzeća u vremenu ekonomske krize. Procjenjuje se daje to doprinijelo otvaranju 1.120 novih radnih mjesta i zadržavanju još 4.000 postojećih od augusta 2010. ", navela je Abreu.

 Međutim, kako je istaknula, projekt rehabilitacije plovnog puta Save je otkazan. Većina sredstava prvobitno dodijeljenih tom projektu će se iskoristiti za  drugi projekt u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH dostigla svoj limit u zaduživanju, Abreu je rekla da se BiH smatra umjereno zaduženom zemljom. Na kraju 2012. javni dug BiH je dostigao 45 procenata BDP-a, od čega je 28 procenata bio vanjski dug. Ovaj vanjski javni dug je uglavnom prema međunarodnim finansijskim institucijama, pod povoljnim uslovima. U 2013. očekuje se neznatno smanjenje ukupnog javnog duga na nivo ispod 45 procenata BDP-a.

"Svjetska banka, putem tehničke pomoći za upravljanje dugom, pruža pomoć bh. vlastima na utvrđivanju prioriteta r izradi koordiniranog plana aktivnosti za jačanje upravljanja dugom i izradu strategije upravljanja dugom u zemlji. Općenito, nije svaki dug loš, posebno ako se zemlja zadužuje za produktivne svrhe, kao što su kapitalne investicije koje potiču ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta", rekla je Abreu.

Govoreći na kraju o prognozama za bh, privredu u 2014. godini, kazala je kako je Svjetska banka za BiH u 2014. prognozirala rast od dva posto, vođen uglavnom izvozom.

 "Ipak, postoje i rizici smanjenja naše osnovne prognoze (od dva posto). Ključni rizici su vezani za unutarnje i vanjske faktore, uz povećanje političkih rizika. Faktori za ublažavanje tih rizika uključuju, između ostalih, oporavak rasta u Evropi i MMF-ov program", zaključila je Abreu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti