Akcija "Let's do it" ove godine usmjerena ka sanaciji klizišta u BiH

03.10.2014. 11:02 / Izvor: eKapija.ba
Akcija 'Let's do it' ove godine usmjerena ka sanaciji klizišta u BiH

Akcija sadnje drveća "Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ realizovat će se po drugi put i to 25.10.2014. godine, te će se sinhronizovano u jednom danu održati na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

U zgradi Ujedinjenih nacija (UN House) u Sarajevu je jučer održana konferencija za medije u cilju najava i prezentovanja javnosti ovogodišnje volonterske akcije "Let's do it-milion sadnica za 1 dan“.

Bosna i Hercegovina je prva država koja je organizovala veliku volontersku akciju sadnje drveća u jednom danu u okviru globalnog pokreta Let's Do It World. Akcija sadnje drveća "Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ realizovat će se po drugi put i to 25.10.2014. godine, te će se sinhronizovano u jednom danu održati na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima, dvorištima.

Nositelji projekta su UG "Ruke“ iz Sarajeva i "Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, a u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima kao i nevladinim sektorom. Generalni sponzor projekta je kompanija HT Eroneta.

Ovogodišnji fokus volonterske akcije "Let's Do It-milion sadnica za 1 dan“ je usmjeren ka sanaciji katastrofalnih klizišta koja su uslijed poplava pogodila mnoga mjesta u BiH.

Više detalja o značaju pošumljavanja i ciljevima akcije otkrio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke“.

"Ova godina je bila obilježena obilnim padavinama koje su bile uzrok katastrofalnih bujica, erozije tla, poplava i klizišta, a šteta koju je BiH pretrpjela procjenjuje se na preko 4 milijarde eura. Velikom akcijom "Let's Do It-milion sadnica za 1 dan" želimo da ukažemo na važnost šuma u zaštiti od ovih nepogoda. Drveće svojim korijenim sistemom vezuje zemljište i sprečava eroziju tla, apsorbuje vodu i usporava njen pad niz obronke. Pored ovog šume imaju i druge korisne funkcije kao što su pročišćavanje zraka, proizvodnja kisika, apsorbovanje ugljen dioksida i prašine. Ovo su samo neki od razloga da se 25.10.2014. pridružite akciji "Lets Do It-milion sadnica za jedan dan" i omogućite da naša zemlja bude ne samo ljepša i bogatija, već i sigurnija od prirodnih nepogoda. Svi volonteri se mogu registrovati  na www.letsdoit.ba. Akciju su podržala sva preduzeća koja gazduju šumama u BiH, a pored svih sponzora ove godine je njenu vrijednost prepoznala i podržala i Američka ambasada u Sarajevu“, kazao je Božidar Mihajlović.

Andy McGuffie, šef komunikacija i portparol Delegacije EU/EUSR istakao je da Delegacija EU podržava akciju budući je zaštita okoliša jedno od izuzetno važnih pitanja za EU dodajući: "Evropska unija trenutno pomaže u obnovi područja nastradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini sa preko 42 miliona eura. Međutim, naši napori se ne bave samo neposrednim efektima ove katastrofe. Jednako smo predani u naporima da se spriječe ili umanje posljedice u budućnosti - više sredstava će biti na raspolaganju za prevenciju poplava u drugoj fazi i to je ono što motivira našu podršku za Let's Do It! inicijativu. Veoma smo srećni što podržavamo ovu akciju građana BiH koji su prepoznali važnost sprečavanja krčenja šuma mnogo prije nego što su se poplave dogodile".

Generalni partner projekta "Let's do it“, pa tako i akcije "Let's do it-milion sadnica za 1 dan“ je kompanija HT Eronet koja sa zadovoljstvom podržava projekte koji imaju za cilj očuvati okoliš i unaprijediti uslove u životnoj sredini.

"Sretan sam kao i svi zaposlenici HT Eroneta što smo uz ovaj vrijedni projekt od samog početka. HT Eronet će ove godine pripremiti posebne pogodnosti za sve volontere koji će sudjelovati  u akciji kako bi im olakšali međusobnu komunikaciju. Mi čvrsto stojimo uz ovaj projekt, a posebno nam je drago što je ove godine fokus akcije na sanaciji klizišta u poplavama pogođenim područjima. Odmah nakon poplava u maju pritekli smo u pomoć unesrećenom stanovništvu osiguravši 320.000 KM. Do sada je putem humanitarnog telefona za ugrožene u poplavama 092 890 830, koji je otvorio Crveni križ Federacije BiH u saradnji s HT Eronetom, prikupljeno čak 124.826 KM. Sponzoriranje ove akcije potvrđuje da se naša pomoć stradalnicima u poplavama nastavlja", izjavio je Vanja Gavran, rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eronet-a.

Ove godine akciju "Let's do it-milion sadnica za 1 dan" podržavaju i bh. ovlašteni operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom, Ekopak i Eko život.

Zahvaljujući Ekopaku, po prvi put je omogućeno da se prilikom čišćenja divljih deponija u akciji "Let's do it-očistimo zemlju za 1 dan“, otpad sakuplja odvojeno, te da prikupljeni ambalažni otpad, umjesto na legalnim deponijama – koje su isto tako dio okoliša, bude predat na reciklažu.

"Ekopak podržava akciju "Let's do it-milion sadnica za 1 dan", koja gledajući kroz naš ključni zadatak - upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom- ima veliki značaj. Za svaku tonu kartonske ambalaže, koju Ekopak preda na reciklažu, spašavamo 17 stabala iz prirode. Ekopak je u prethodne dvije godine, kratkom periodu u kojem smo operativni, predao na reciklažu oko 10.000 tona ambalažnog otpada, ispunjavajući na taj način ciljeve u ime društveno odgovornih kopmpanija koje su u našem sistemu, što slikovito prikazano iznosi oko 170.000 stabala što samo govori koliki je naš doprinos zaštiti okoliša. Podržavanjem ovog projekta Let’s Do It-a želimo povećati svijest građana o značaju zaštite okoliša - da stabla koja će se posaditi imaju svoju primarnu svrhu, a naš najveći doprinos je što djelujemo u pravcu da nova ambalaža u budućnosti bude što manje pravljena sječom šuma, a što više reciklažom ambalažnog otpada“, kazala je Samra Jažić, stručni saradnik za prodaju pri Ekopaku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti