Nadzorni odbor BH gasa: Neko će završiti na sudu zbog štetnih ugovora

21.10.2014. 13:23 / Izvor: Oslobođenje
Nadzorni odbor BH gasa: Neko će završiti na sudu zbog štetnih ugovora

Kako nam je kazao generalni direktor BH gasa Mirza Sendijarević, ne radi se o poskupljenju gasa, kako su to najavili pojedini mediji, nego o rješavanju višegodišnjeg problema transportnih troškova.

Nadzorni odbor BH gasa održao je jučer u Sarajevu sjednicu, a glavna tema bili su transportni troškovi kroz Mađarsku. Kako nam je kazao generalni direktor BH gasa Mirza Sendijarević, ne radi se o poskupljenju gasa, kako su to najavili pojedini mediji, nego o rješavanju višegodišnjeg problema transportnih troškova.

Naime, problem je u dugoročnom ugovoru (20 godina) o zakupu kapaciteta gasovoda kroz Mađarsku za transport ruskog plina, koji je BH gas potpisao sa mađarskim FGSZLtd (MOL) 1998. godine.

Tim ugovorom, kako je pojasnio Sendijarević, definisane su količine gasa koje će biti transportovane, međutim, problem je u tome što su zakupljeni ogromni kapaciteti koje mi ni upola ne možemo iskoristiti, a moramo ih platiti, što BH gasu stvara ogromne troškove, koji se svake godine uvećavaju.

"Objasniću to na sledećem primjeru. Zakupljen je kapacitete gasovoda kroz Mađarsku 500 miliona kubnih metara za jednu godinu, a mi u toj godini iskoristimo 200 miliona kubika, što znači da moramo platiti i penale za preostalih 300 miliona kubika koje nismo iskoristili. Prijašnje uprave BH gasa su pregovarale sa MOL-om i prebacivale te neiskorišetene kapacitete u naredne godine i sada nam to dolazi na naplatu. Zakupljene količine gasovoda svake godine su povećavane, tako da ćemo u zadnjoj godini ugovora, 2019, imati zakupljen kapacitet veći od milijardu kubika, a godišnja potrošnja nam je 200 miliona. Ne znam šta je mislio taj koji je pravio ugovor, jer gasovod kroz BiH, prije 40 godina kada je projektovan, imao je kapacitet milijardu kubika", kazao je Sendijarević.

Pregovori sa Mađarima

On je dodao kako nije problem u BH gasu i želji ove kompanije da poveća cijenu gasa, nego u nevjerovatno visokim cijenama transporta kroz Mađarsku, upravo zbog štetnih ugovora, zbog kojih BH gas bespotrebno plaća milione dolara za transport. Npr. ove godine je zakupljen kapacitete od 600 miliona kubika, a iskoristićemo 180 miliona.

Sa ovim problemom upoznata je i Vlada Federacije BiH, a slučaj će vjerovatno završiti na sudu, jer neko mora odgovarati za ugovore kojima je oštećena kompanija BH gas i građani Federacije BiH.

Ugovor je već 12 godina u primjeni i ne može se tražiti njegovo poništenje, ali se može pokušati pronaći neko rješenje u dogovoru sa Mađarima.

Prema Sendijarevićevim riječima, BH gas će tražiti da se plaćanje neiskorištenih kapaciteta prolongira na duži period i da se ravnomjerno raspodjeli po godinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti