Novi pristup bi mogao pokrenuti reforme u BiH

19.11.2014. 07:48 / Izvor: Fena
Novi pristup bi mogao pokrenuti reforme u BiH

Genjac kaže da nakon početka provođenja tih dogovorenih reformi, Evropska komisija bi pozvala BiH da podnese aplikaciju za članstvo i "s jednim značajnim brojem provedenih tih reformi, namjera je da se BiH dodijeli kandidatski status".

Usvajanjem njemačko-britanske inicijative BiH je dobila drugačiji redoslijed poteza koji odgovara njenim unutarnjim političkim prilikama i omogućava da se i s takvim prilikama kreće brže naprijed, ocijenio je u razgovoru za Agenciju FENA predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac.

"Nakon više inicijativa članica Evropske unije, koje razumiju probleme i potrebe BiH na njenom evropskom putu i posljednje od tih inicijativa Njemačke i Britanije, jučer su ministri vanjskih poslova članica Evropske unije tu inicijativu usvojili i ona je postala zvanični dokument", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, ona se već u javnosti titulira kao novi pristup „i ona jeste zaista novi pristup u smislu da je redoslijed poteza promijenjen i prilagođen mogućnostima i potrebama Bosne i Hercegovine i njenog bržeg kretanja prema EU“.

Genjac navodi da je vrlo važno naglasiti da BiH, niti je tražila niti je mogla tražiti, a niti je ovim novim pristupom dobila neki popust, ili neko snižavanje kriterija.

Ističe da ni za koga to Evropska komisija nije radila „i neće, naravno, ni za BiH, ali je BiH dobila drugačiji redoslijed poteza koji odgovara njenim unutarnjim političkim prilikama i omogućava da se i s takvim prilikama kreće brže naprijed“.

"Naime, politički kriteriji su, na neki način, pogotovo kad se radi o promjenama Ustava, uvijek teški i to se razumjelo. Nisu izostavljeni, oni su i dalje uslov, ali su na neki način vremenski pomaknuti u neku budućnost, a do tada je ekonomija stavljena u prvi plan, kao i socio-ekonomske reforme", kazao je Genjac.

Važno je, potcrtao je, „i to je taj praktični aspekt tog novog pristupa, da lideri u BiH treba da potpišu obavezu da će omogućiti funkcionalnost institucija na svim nivoima vlasti u provođenju reformi i također da će potpisati s Evropskom komisijom partnerski dogovorenu mapu puta prioritetnih reformi“.

"Nakon ta dva potpisa, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bi stupio na snagu", kazao je Genjac, dodajući kako ne treba objašnjavati razloge i značaj stupanja tog sporazuma na snagu.

Genjac kaže da nakon početka provođenja tih dogovorenih reformi, Evropska komisija bi pozvala BiH da podnese aplikaciju za članstvo i „s jednim značajnim brojem provedenih tih reformi, namjera je da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status“.

"To je trenutak koji omogućava zaista da, pregovarajući o poglavljima u kandidatskom statusu Bosna i Hercegovina ubrzano i nezaustavljivo krene prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", kazao je Genjac.

Po njegovim riječima, to je ono što taj novi pristup, povodom njemačko-britanske inicijative usvojen, omogućava.

"To je, dakle, pružena ruka Bosni i Hercegovini i njenim građanima, s velikim mogućnostima. Sad je sve do nas koji smo na političkim pozicijama i pozicijama vlasti u BiH. Ukoliko pravilno razumijemo ove mogućnosti, ukoliko se posvetimo prihvaćanju i provođenju prihvaćenih obaveza, vrlo optimistično gledam na sve ovo", kazao je Genjac.

Dodao je da, ukoliko se bude i dalje sve blokiralo i osporavalo na način kako je to do sada činjeno, "nema mjesta optimizmu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti