Devet osiguravajućih društava u RS prekršilo Kodeks ponašanja

20.11.2014. 08:28 / Izvor: SRNA
Devet osiguravajućih društava u RS prekršilo Kodeks ponašanja

Devet osiguravajućih društava u Republici Srpskoj ne poštuje Kodeks ponašanja u primjeni uslova i jedinstvenog premijskog sistema autoodgovornosti, koji je potpisan 17. jula,

Devet osiguravajućih društava u Republici Srpskoj ne poštuje Kodeks ponašanja u primjeni uslova i jedinstvenog premijskog sistema autoodgovornosti, koji je potpisan 17. jula, saopštio je predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Saša Čudić.

"Kodeks ponašanja u budućim aktivnostima biće svakako u mnogo većoj mjeri  ispoštovan", rekao je Čudić danas novinarima u Banjaluci, nakon  zajedničkog sastanka predstavnika Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske, Ministarstva finansija, Ministarstva saobraćaja i veza, te Agencije za osiguranje Republike Srpske.

Čudić nije rekao o kojim osiguravajućim društvima je riječ, ali je  istakao da su na sastanku identifikovani određeni problemi koji su uticali na nepoštovanje Kodeksa,  koji se prvenstveno  odnose na određene popuste na tehničkim pregledima.

"U tom pogledu, očekujemo da će Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, zajedno sa Republičkim inspektoratom,  izvršiti dodatne mjere kontrole naročito onih tehničkih pregleda gdje su identifikovani  prekršaji", istakao je Čudić.

On je rekao da se drugi problem koji je uticao na nepopštovanje Kodeksa ponašanja odnosi na posredničke mreže kroz fizička lica ili kroz određene registrovane agencije gdje su njihove provizije bile neujednačene, zbog čega je tražena pomoć Agencije za osiguranje Republike Srpske.

"Treći problem odnosi se na neovlašteno posredovanje lica koja ne posjeduju licencu Agencije za osiguranje Republike Srpske, zbog čega u tom pogledu tržimo aktivnosti Agencije za osiguranje  i MUP-a Republike Srpske", pojasnio je Čudić.

Čudić je rekao da će određenim osiguravajućim društvima u Srpskoj u skladu sa Kodeksom ponašanja danas na Skupštini Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske biti izrečena opomena, a ukoliko te aktivnosti budu  nastavljene biće izrečena javna opomena.

On je istakao da će nakon današnjeg sastanka aktivnosti Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske biti usmjerene u pravcu da se u saradnji sa nadležnim institucijama Srpske kontinuirano radi na stabilizaciji tržišta osiguranja u Republici Srpskoj.

Čudić je naveo da druga mjera podrazumijeva kontinuiranu aktivnost na izradi i izmjeni zakonskih i podzakonskih akata, prije svega zakona o autoodgovornosti, kojim se ove mjere u potpunosti kreirale.

Potpredsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske Cvijetin Sofić rekao je da određena osiguravajuća društva nisu 100 odsto ispoštovala Kodeks ponašanja. 

"Uskladu sa potpisnim Kodeksom osiguravajuća društva imala su obavezu da poštuju primjenu tarife premije autoodgovornosti koja je jednaka  za sva osiguravajuća društva prilikom izdavanja polise osiguranja", kaže Sofić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti