Cormack: Prosperitetna budućnost BiH u EU

06.02.2015. 09:31 / Izvor: Federalna.ba
Cormack: Prosperitetna budućnost BiH u EU

​Novoimenovana ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack upriličila je sinoć u Sarajevu prijem dobrodošlice za domaće i strane uzvanike, osobe iz društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Novoimenovana ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack upriličila je sinoć u Sarajevu prijem dobrodošlice za domaće i strane uzvanike, osobe iz društvenog i političkog života Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica je u svom govoru istakla da bh. građani razumiju da put do prosperitetne budućnosti ide preko članstva u Evropskoj uniji.

"Vaša zemlja već nekoliko godina stoji na tom putu, ali novoizabrani lideri shvataju da se zemlja nalazi u ključnom momentu, da joj je EU pružila jedinstvenu šansu koju mora iskoristiti. Potpisivanjem Pismene obaveze za provođenje reformi neophodnih za članstvo u EU, Predsjedništvo je pokazalo čvrstu odlučnost i to je pozitivan inicijalni korak", rekla je ambasadorica Cormack.

Dodala je da bi, u međuvremenu, bh. lideri trebali na svim nivoima usvajati politike pogodne za poslovanje kako bi se otvarala radna mjesta koja su prijeko potrebna ovoj zemlji.

Cormack je naglasila da bh. lideri treba da djeluju u skladu s preporukama organizacija poput Vijeća stranih investitora i Američke trgovinske komore kako bi što prije došlo do investicija u strateške sektore, poput sektora energetike, poljoprivrede i informacijskih tehnologija, da bi se stimulisala ekonomija.

Potcrtala je da je korupcija pitanje o kojem namjerava govoriti i javno i privatno, jer iskreno želi identificirati oblasti u kojima američke politike i programi mogu doprinijeti vidljivom napredku na putu jačanja vladavine prava.

Ambasadorica Cormack je navela da je budućnost BiH i u NATO savezu, te čestitala Oružanim snagama BiH koje "iznova pokazuju profesionalnost i kompetentnost i u Afganistanu, i u Iraku, kao i ovdje u BiH za vrijeme prošlogodišnjih poplava".

"Kada bi se OSBiH oslobodile imovine koja nije potrebna Ministarstvu odbrane BiH, na raspolaganju bi bilo puno više sredstava za opće dobro", rekla je ambasadorica Cormack.

Dodala je da je jako važno da građani mogu i treba da progovore o ovim i drugim pitanjima i time odigraju svoju ulogu u nastojanjima da društvo ide u pozitivnom smjeru, te da BiH ne može sebi priuštiti da kompromituje slobode koje omogućuju njenim građanima da govore protiv korupcije, da osiguraju političku odgovornost i provedu reforme koje će ovu zemlju konačno voditi naprijed.

"Danas se obilježava Dan sjećanja. Dok se upoznajem sa Sarajevom uočavam podsjetnike na nedavnu bolnu prošlost koja nikada neće biti zaboravljena; osjecam ogromnu tugu zbog tragedija koje su se ovdje dogodile. Također sam frustrirana zbog zastoja u politickom i ekonomskom razvoju s kraja devedestih godina prošlog i početka ovog stoljeća", kazala je ambasadorica Cormack.

Istakla je da također osjeća da postoji nada kod građana BiH, posebno mladih ljudi s kojima je razgovarala od svog dolaska, da postoji spremnost da se angažuju u izgradnji bolje budućnosti i da je spremna da se i sama angažira zajedno s njima.

"Čast mi je sto imam priliku raditi sa svima vama da dvadesetu godinu nakon uspostave mira u BiH pretvorimo u prekretnicu - od preživljavanja ka napretku, od tolerancija ka iskrenom prihvaćanju, od mira ka stvarnom prosperitetu", navela je, između ostalog, u svom obraćanju ambasadorica Cormack, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti